03 Νοεμβρίου 2015

Αντιπυρική ΤΕΛΟΣ. Τι μέλλει γενεσθαι όμως με τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες;

Τελείωσε η αντιπυρική περίοδο και μαζί της έληξε και το Π.Δ που υπογράφηκε το 2013 για ανανέωση των συμβάσεων δύο συν ένα έτη για τους συμβασιούχους πυροσβέστες. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;
Πέρα από τις υποσχέσεις ένθεν και ένθεν και τα ευχολόγια για επέκταση των ετών εργασίας τίποτα χειροπιαστό δεν έχουν στα χέρια τους οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που να αποδεικνύει έμπρακτα ότι θα εργασθούν ΣΙΓΟΥΡΑ και τα επόμενα χρόνια. Και βέβαια το μόνο έγγραφο που θα κατοχυρώνει κάτι τέτοιο είναι ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα που βέβαια να έχει πάρει ΦΕΚ κάτι που μέχρι τώρα δηλ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Δεν υπήρξε καμία λοιπόν καμία απολύτως μέριμνα για τι θα συμβεί με το πέρας της τελευταίας αντιπυρικής. Σποραδικά και πολλές φορές χωρίς σοβαρότητα αναφέρθηκε η δήθεν ανανέωση του Π.Δ. μάλιστα αναφερόταν ότι έγινε κιόλας !!!
Ένα Π.Δ για ανανέωση χρειάζεται την γνωμοδότηση - έγκριση του ΣτΕ όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Γνωρίζουμε ότι στην τελευταία ανανέωση το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε με ερωτηματικό ως προς την νομιμότητα της ανανέωσης. 
Τι έγραφε όμως αυτή η γνωμοδότηση του για να την θυμηθούμε: «οι παρατάσεις της δυνατότητας επαναπρόσληψης των ίδιων προσώπων με βάση τους πίνακες του έτους 2003, επιτρέπουν, μεν, την αξιοποίηση της εμπειρίας που τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών, εμποδίζει, όμως, την ανανέωση του εποχιακού πυροσβεστικού προσωπικού και είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα νομιμότητας, εφόσον συνεχισθεί στο μέλλον».
Ποιες λοιπόν ήταν οι μέχρι τώρα ενέργειες των «αρμόδιων» για να ξεπεράσουμε ένα πιθανό τέτοιο ενδεχόμενο; Κατατέθηκε σχέδιο Π.Δ στο ΣτΕ για να γνωμοδότηση; Αν όχι πότε θα κατατεθεί; Ποιες θα είναι οι ενέργειες των αρμοδίων σε περίπτωση αρνητική γνωμοδότησης μετά το καμπανάκι του 2013; Απαντήσεις δεν περιμένω να δοθούν. 
Πιστεύω ότι πάλι την τελευταία στιγμή θα γίνουν, αν γίνουν όλα. Μέχρι τότε όμως ΚΑΝΕΙΣ δεν λογαριάζει την ψυχολογία των συμβασιούχων πυροσβεστών. 
Τα παιχνίδια θα ξαναπαιχτούν κάτω από τα τραπέζια, και οι χαμένοι για μια ακόμη φορά θα είναι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες… μην ξεχνάτε άλλωστε το «ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» στις πλάτες τις δικές μας !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777