22 Δεκεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Οι πυροσβέστες μήνυσαν την εταιρία που έφτιαξε τις σειρήνες στα... πυροσβεστικά τους.

Πάνω από 4.400 πυροσβέστες σε αρκετές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ κατηγορούν την εταιρία που κατασκεύασε τις σειρήνες των οχημάτων τους ότι τις έφτιαξε με τέτοιο τρόπο που οδήγησε στην καταστροφή της ακοής τους
Σε μια χώρα που τα πάντα μπορούν να φθάσουν στα δικαστήρια, η μήνυση των Πυροσβεστών εναντίον της υπηρεσίας τους και της εταιρίας που φτιάχνει τις σειρήνες τους, δεν είναι κάτι πρωτοφανές.
Έτσι 4.400 πυροσβέστες από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, τη Βοστώνη, το Νιού ΤζέρσεΪ και το Σικάγο, συνέταξαν μία μηνυτήρια αναφορά εναντιόν της εταιρίας Federal Signal η οποία έχει εφοδιάσει τα οχήματά τους με τις εν λόγω σειρήνες.
Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, οι σειρήνες οι οποίες άρχισαν να μπαίνουν σε υπηρεσία εδώ και μία δεκαετία, δεν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διώχνουν τον ήχο μακριά, αλλά τον εκγλωβίζουν κοντά στους πυροσβέστες, εκθέτοντάς τους σε απίστευτα υψηλά επίπεδα θορύβου, που φθάνουν τα 120dB (το ανώτερο σημείο που μπορεί να ανεχθεί ένα αυτί πριν καταστραφεί).
Την αναφορά υπογράφουν όχι μόνο εν ενεργεία πυροσβέστες αλλά και αρκετοί που έχουν αποσυρθεί, υποστηρίζοντας ότι έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες στην ακοή τους μετά από την έκθεση σε τέτοιο θόρυβο.

Η εταιρία κατασκευής της σειρήνας υποστηρίζει ότι αν είχαν τοποθετηθεί με άλλο προσανατολισμό δεν να επιτελούσαν το πιο σημαντικό έργο τους, που είναι να προειδοποιούν τα προπορευόμενα οχήματα να κάνουν άκρη για να περάσουν τα πυροσωβεστικά.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι είχε ειδοποιήσει τους προϊστάμενους στην πυροσβεστική υπηρεσία ώστε οι υπάλληλοι να φορούν ωτασπίδες όταν βρίσκονται μέσα στο όχημα.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια, και άλλοτε έχει δικαιωθεί η εταιρία, άλλοτε οι πυροσβέστες σε παλαιότερες, μικρότερης έκτασης δίκες. Μάλιστα το 2011 η εταιρία είχε πληρώσει 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε 1.069 πυροσβέστες της Φιλαδέλφεια που είχαν δικαιωθεί από τα δικαστήρια.
Κάτι που μάλλον θα συμβεί και αυτή τη φορά, μιας και η υπόθεση έχει πάρει σημαντική δημοσιότητα στην Αμερική, με την πυροσβεστική υπηρεσία να αναζητά τρόπο για να απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777