24 Φεβρουαρίου 2016

Jet Oil: 30 χρόνια μετά το μεγαλύτερο Β.Α.Μ.Ε. στην Ελλάδα (βίντεο)

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα στην Ελλάδα, στη Jet Oil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μιας φωτιάς που έκαιγε για 7 συνεχόμενες μέρες στις δεξαμενές καυσίμων της εταιρείας με εκρήξεις, τοξικό νέφος, και τραυματίες που προκάλεσε τρόμο κι επιπτώσεις όχι μόνο στους Θεσσαλονικείς αλλά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας
Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1986 όταν ξέσπασε η φωτιά στις δεξαμενές της Jet Oil στο Καλοχώρι. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή της δεξαμενής No 1, μετά από ανάφλεξη διασκορπισμένου πετρελαίου στο έδαφος κατά τη διάρκεια θερμικής συγκόλλησης μιας σωλήνωσης. Η φωτιά πολύ γρήγορα απλώθηκε από την πρώτη δεξαμενή και στις υπόλοιπες 8, από τις 12 συνολικά δεξαμενές. Η καταστροφή ήταν ολοσχερής, με τις δεξαμενές να καταρρέουν. Οι δυνατές εκρήξεις στις δεξαμενές, είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει η πόλη, ειδικά όταν στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από την μεγάλη έκρηξη στη δεξαμενή 8, υπήρχε ο φόβος πως η φωτιά θα αγγίξει την δεξαμενή αμμωνίας της «ΣΙΓΚ», που θα ήταν καταστροφικό. Από την πολυήμερη καύση του πετρελαίου, δημιουργήθηκε τοξικό νέφος που απλώθηκε σε πολλά χιλιόμετρα γύρω από την περιοχή.
Συγκεκριμένα, από την φωτιά στις αποθήκες της JetOil, κάηκαν 14.957 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου, 30.665 κ.μ. μαζούτ, 420 κ.μ.πετρελαίου ντίζελ και 20 κ.μ. νάφθας, ενώ το συνολικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ, υπήρχαν και πολλές επιπτώσεις στη γεωργία και στην οικονομία του χωρίου, με την αναγκαστική καταστροφή πολλών γεωργικών προϊόντων. Κοντά στις αποθήκες της JetOil, υπήρχαν και οι αποθήκες των Ελληνικών Διυλιστηρίων με συνολική χωρητικότητα 500.000 τόνων και με μια δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένης αμμωνίας χωρητικότητας 15.000 τόνων. Καταλαβαίνουμε, πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα, αν η φωτιά, έστω «έγλυφε» τις δεξαμενές αυτές.Ευτυχώς, από την πολυήμερη διάρκεια της φωτιάς, δεν υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο επικρατούσε πανικός στην πόλη, με τους περισσότερους Θεσσαλονικείς να ξενυχτάνε στα πάρκα από τον φόβο και να σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε εξόδους στην πόλη. Οι μόνοι που νοσηλεύτηκαν από την πύρινη καταστροφή, ήταν 25 άτομα, από τα οποία τα 11 με σοβαρούς τραυματισμούς και συμπτώματα δύσπνοιας.
Για εφτά ημέρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι ένοπλες δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό, με ο,τι μέσα είχαν διαθέσιμα εκείνη την εποχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς, βοήθησε μεγάλη αποστολή πυροσβεστών από τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι ήταν εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων βιομηχανικών ατυχημάτων.

ΠΗΓΗ: Seleo

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777