12 Μαρτίου 2016

Νέες μέθοδοι προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.(βίντεο)

Η σωστή αντίδραση στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι κομβικής σημασίας, γιατί μπορεί να σώσει ζωές, αλλά και να περιορίσει τις καταστροφές που θα γίνουν στα κτίρια.
Στο Πόρβοο, κοντά στο Ελσίνκι, οι πυροσβέστες κάνουν μια άσκηση προσομοίωσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένας δρόμος είναι μπλοκαρισμένος από πεσμένα δέντρα, μετά από μια θεομηνία. Χρησιμοποιούν οχήματα εφοδιασμένα με πριόνια και ειδικούς γάντζους, τα οποία ελέγχονται μέσα από ένα joystick.
«Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη δασοκομία, την υλοτομία εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις τώρα συνειδητοποιήσαμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιτπώσεις ανάγκης. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον εξοπλισμό στις φωτιές στα σπίτια. Για περιπτώσεις που πρέπει να αφαιρέσεις την οροφή ενός σπιτιού που καίγεται» εξήγησε ο Πέτερ Γιόχανσον, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πόρβοο.
Αυτή η άσκηση γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Rain», το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων για δρόμους και κτίρια σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Με το πρότζεκτ Rain, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης και την πολιτική προστασία για να βελτιώσουν την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους, στις επιχειρήσεις τους» τόνισε ο Τίμο Χέλενμπεργκ, που συνεργάζεται με το πρότζεκτ Rain.
Η πλατεία με την κεντρική αγορά του Ελσίνκι,πλημμύρισε το 2005. Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου προγράμματος, η φινλανδική πρωτεύουσα κατασκευάζει τώρα πεζόδρομους 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος. Λειτουργούν ως αντιπλημμυρικά φράγματα, αλλά και ως πόρτες, που όταν ανοίγουν, οδηγούν το νερό ή το λιωμένο χιόνι στη θάλασσα.
«Δημιουργώντας αυτό το πεζοδρόμιο, εμποδίζουμε τις κατοικημένες περιοχές να πλημμυρίσουν. Αντί λοιπόν να προστατεύουμε ξεχωριστά το κάθε σπίτι, μπορούμε να προστατεύσουμε τεράστιες περιοχές, κατασκευάζοντας αυτά τα αρκετά απλά αναχώματα» ανέφερε ο Βίλε Εστλάντερ, από την Πυροσβεστική του Ελσίνκι.
Παρόμοιες κατασκευές έχουν γίνει σε έξι μέρη της πόλης, σε έκταση συνολικά 10 χιλιομέτρων. Σχεδιάζονται αντίστοιχα έργα σε πολλές περιοχές, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνή η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΠΗΓΗ: ΕuroΝews

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777