30 Μαρτίου 2016

Ενδιαφέρον για ενεργοποίηση του συστήματος διαχείρισης κρίσεων και πυρκαγιών.

Στοίχισε στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και από το 2010 που εγκαταστάθηκε μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητο, ενώ θα μπορούσε να είχε προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες στον τομέα των πυρκαγιών.
Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κρίσεων κυρίως δασικών πυρκαγιών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κ.Π.Σ. και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ενώ η υλοποίησή του κόστισε ακριβώς 1.035.000 ευρώ.
Τώρα, ξεκίνησε να υπάρχει ενδιαφέρον από την Πυροσβεστική, για ενεργοποίηση του συστήματος ακόμα και από φέτος, καθώς τέτοιο πληροφοριακό σύστημα έχει εγκαταστήσει το Πυροσβεστικό Σώμα πανελλαδικά. Η διασύνδεση των δύο συστημάτων (πυροσβεστικής και περιφερειακής ενότητας) θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το νομό, ενώ θα είναι πιο αποτελεσματική και γρήγορη η διαχείριση μιας δασικής πυρκαγιάς.
Με εξαιρετικές δυνατότητες
Αναφορικά με το σύστημα αυτό, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι αυτό είναι εγκατεστημένο στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου και είναι λειτουργικά ενεργό και χρησιμοποιήσιμο.
«Όποτε ζητηθεί η ενεργοποίησή του αυτή είναι δυνατή και θα είναι διαθέσιμο προς χρήση και λειτουργία», επισήμανε. Στην ουσία πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή με πολλές δυνατότητες, που βοηθάει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση κρίσεων. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών για ολόκληρη τη Μεσσηνία, σε υποσύστημα παρακολούθησης οχημάτων και σε υποσύστημα διαχείρισης περιστατικών.
Αν και ο πρώτος ρόλος του είναι η διαχείριση δασικών πυρκαγιών, οι δυνατότητες που έχει να συνδράμει καταλυτικά και σε άλλα κρίσιμα περιστατικά είναι πολύ μεγάλες και μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί με ελάχιστα χρήματα από όλους τους Δήμους του νομού.
Παρακολούθηση και διαχείριση
Το συγκεκριμένο σύστημα, συνδυάζει 3 λειτουργίες μαζί:
- Η πρώτη είναι το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS). Υπάρχει αποτυπωμένος σε ψηφιακούς χάρτες, όλος ο νομός Μεσσηνίας και λειτουργεί όπως και το Google Earth. Μας δίνει δορυφορικές εικόνες, πολύ καλής ευκρίνειας, της τάξεως 1 μέτρου απόσταση και σε ορισμένα σημεία η ευκρίνεια είναι ακόμα καλύτερη και από αυτή του Google Earth.
Λειτουργεί με συγκεκριμένα χαρτογραφικά υπόβαθρα, και ειδικότερα υπάρχουν με ακρίβεια τα όρια των Δήμων, των δημοτικών διαμερισμάτων και των οικισμών, έχουν χαρτογραφηθεί που υπάρχουν εγκατεστημένοι πυροσβεστικοί κρουνοί, χωματερές, κ.ά. Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να εμπλουτισθεί με οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμεί ο διαχειριστής του, όπως για παράδειγμα τις εγκατεστημένες και λειτουργικές λιμνοδεξαμενές ή τις θέσεις των αρχαιολογικών μας μνημείων.
- Το επόμενο είναι το υποσύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Σε όλα τα οχήματα της περιφερειακής ενότητας (αυτοκίνητα και μηχανήματα) μπορούν να εγκατασταθούν ειδικές συσκευές εντοπισμού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και 10 τέτοιες φορητές συσκευές. Κάθε όχημα που φέρει μια τέτοια συσκευή, δίνει αυτομάτως το στίγμα του στο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες με απόλυτη ακρίβεια της θέσης τους. Έτσι, ο διαχειριστής μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει επακριβώς που βρίσκεται το κάθε όχημα και προς τα πού κινείται.
Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κρίσεων
- Το τρίτο και τελευταίο υποσύστημα είναι αυτό της διαχείρισης περιστατικών. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, το σύστημα αντλεί μετεωρολογικά και άλλα στοιχεία απευθείας από το ίντερνετ και μπορεί να δώσει πληροφορίες ανά επιθυμητό χρονικό διάστημα (5 λεπτά, μισή ώρα, 1 ώρα, κ.λπ.), βάση των συνθηκών που επικρατούν, προς τα πού θα κινηθεί η πυρκαγιά, πόσο μπορεί να επεκταθεί και αν θα κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, μπορεί να αναπαραχθούν υποθετικά σενάρια πυρκαγιάς σε περιοχές που παρατηρείται μια επικινδυνότητα και έτσι οι φορείς της περιοχής να γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση τι μπορεί να συμβεί και πως πρέπει να αντιδράσουν.
Με το ίδιο υποσύστημα γίνεται δρομολόγηση των οχημάτων και καθοδήγηση πως μπορούν να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς, γρήγορα και αποφεύγοντας τα σημεία απ’ όπου αυτή επεκτείνεται.

ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777