13 Απριλίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακρατική άσκηση "Λαίλαπα"

Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η πρώτη διακρατική άσκηση ''Λαίλαπα 2016'' για αντιμετώπιση κατάστασης κρίσεως, λόγω πυρκαγιάς, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συμμετοχή επίγειων και εναέριων δυνάμεων των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, "οι δυνάμεις της Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ ενώνονται στον αγώνα για αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενα μεγάλης πυρκαγιάς στην κυπριακή ύπαιθρο, ενόψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Με μεγάλη επιτυχία και έναν άψογο συντονισμό, ολοκληρώνεται η ρεαλιστική άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς''.
Το σενάριο αφορούσε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή Σκαρίνου-Λευκάρων. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, της βλάστησης και του πνέοντος ανέμου, η πυρκαγιά τίθεται εκτός ελέγχου και κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Νικολάου, ήταν η εφαρμογή και αξιολόγηση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, προκειμένου το επίπεδο ετοιμότητας της Υπηρεσίας, από ''πράσινο'' να ανέβει σε ''κίτρινο'' και ''κόκκινο''.
''Είναι γεγονός ότι αυτού του είδους οι ασκήσεις ενισχύουν τις δυνατότητες της επιχειρησιακής μας δραστηριότητας και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης δύσκολων περιστατικών, που προϋποθέτουν τη συνδρομή των φίλιων δυνάμεων από την Ελλάδα και το Ισραήλ'', τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη ''Λαίλαπα'' συμμετείχαν όλοι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί παγκύπρια, το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η Πολιτική Άμυνα, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η Αστυνομία, οι Βρετανικές Βάσεις, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι Ιατρικές Υπηρεσίες.
Συνολικά έλαβαν μέρος 190 άτομα, 41 πυροσβεστικά οχήματα και 10 εναέρια μέσα, 3 ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, 1 ελληνικό ελικόπτερο πυρόσβεσης Super Puma, 1 αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, 2 ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων και 1 ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Πρέσβειρα του Ισραήλ και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο συνεχάρησαν τόσο τη Διεύθυνση, όσο και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την επιτυχία της άσκησης.

ΠΗΓΗ: Sigmalive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777