19 Νοεμβρίου 2016

Τροπολογία για ενοποίηση εναερίων μέσων ΕΛ.ΑΣ-Πυροσβεστικής

Tροπολογία με την οποία προχωρά η ενοποίηση των υπηρεσιών εναερίων μέσων ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικού Σώματος κατέθεσαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Η τροπολογία κατατέθηκε ως προσθήκη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει χαρακτηριστεί ως εκπρόθεσμη.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «από μακρού χρόνου - και πρόσφατα - έχουν διατυπωθεί σκέψεις για την ανάγκη ενοποίησης των Υπηρεσιών Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας που υπάγονται στον τομέα του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Οι σκέψεις αυτές επεκτείνονται ευρύτερα και σε άλλους τομείς, εκτός του Υπουργείου Άμυνας, όπως και στην Ελληνική Ακτοφυλακή - Λιμενικό Σώμα, στις υπηρεσίες Υγείας κ.α. Αυτή η δυνατότητα προβλέφθηκε ήδη από το νόμο 4249/2014».

Και σημειώνεται ότι «η ανάγκη και το όφελος μιας τέτοιας ενοποίησης είναι σχεδόν προφανή. Πέραν των οικονομιών κλίμακας παρέχεται και προς τα δυο Σώματα Ασφαλείας μια πιο διευρυμένη και ευλύγιστη επιχειρησιακή ικανότητα για την προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση των κινδύνων στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της δασοπυρόσβεσης, πυροπροστασίας, των υπηρεσιών διάσωσης, πολιτικής προστασίας κ.α.».

Ο ενιαίος φορέας θα έχει κοινή έδρα - σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα ελικόπτερα ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστικού Σώματος σταθμεύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» - διοίκηση, χειριστές, τεχνικούς, εκπαίδευση, πτητικά μέσα (ελικόπτερα), πρόγραμμα εφοδιασμού, συντήρησης, μίσθωσης και αγοράς εναερίων μέσων. Επιπλέον θα υπάγεται διοικητικά απευθείας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η διοικητική, λογιστική και διαχειριστική υποστήριξη του θα παρέχεται από τον αντίστοιχο κλάδο της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777