12 Ιανουαρίου 2017

Θέμα ημερών η σύσταση και λειτουργία της Πυροσβεστικής στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου.

Λίγες εβδομάδες μένουν μέχρι να συσταθεί και να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα, αυτόνομη Πυροσβεστική Υπηρεσία του Διεθνούς Αερολιμένα «Διονύσιος Σολωμός». Η Υπηρεσία θα λειτουργεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του Αερολιμένα, σύμφωνα άλλωστε με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Fraport που αναλαμβάνει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας -μεταξύ αυτών και της Ζακύνθου.
Αυτό το διάστημα λαμβάνουν σχετική εκπαίδευση τουλάχιστον 10 πυροσβέστες από την υπάρχουσα Υπηρεσία της Ζακύνθου. Όπως λέει στην ΗΜΕΡΑ ο Διοικητής της Υπηρεσίας, Πύραρχος Στέλιος Γεωργούσης, η εκπαίδευση γίνεται σε ομάδες των 5 ατόμων και διαρκεί δύο εβδομάδες. Η νέα Υπηρεσία θα στελεχωθεί συνολικά από σχεδόν 35 πυροσβέστες διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμών, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα Υπηρεσία του νησιού ενώ τα υπόλοιπα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από πού θα μετατεθούν. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως θα προέρχονται από Υπηρεσίες νομών της Πελοποννήσου. Εξάλλου για τη νέα Υπηρεσία προβλέπεται τοποθέτηση διοικητή, καθώς και προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων.

Το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθούν ο διοικητής και οι αξιωματικοί της Νέας Υπηρεσίας με τις ετήσιες κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα οι οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Η Υπηρεσία αυτή θα έχει αρμοδιότητά της αποκλειστικά και μόνο το Αεροδρόμιο και οι άνδρες της δεν θα λαμβάνουν μέρος σε δασικές ή άλλες πυρκαγιές ή περιστατικά που εκδηλώνονται εκτός του χώρου του αεροδρομίου. Πιο συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αυτή επεμβαίνει μόνο σε συμβάντα εντός του αεροδρομίου και σε απόσταση μέχρι 1 μέτρου εκτός της περίφραξής του.
Όπως μάς πληροφορεί ο κ. Γεωργούσης, λειτουργούν ήδη δύο ανάλογες Υπηρεσίες στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Κω. Στα υπόλοιπα 12 αεροδρόμια, στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό της Ζακύνθου, θα πρέπει να ιδρυθούν ανάλογες Υπηρεσίες.
Η Fraport κρίνει πως, οι πτήσεις στο αεροδρόμιό μας πραγματοποιούνται με μειωμένη ασφάλεια, αφού δεν υπάρχει επάρκεια σε πυροσβεστική κάλυψη. Μέχρι, δε, να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος, οπότε και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών στο νησί μας και το αεροδρόμιο θα βρίσκεται σε αληθινό αναβρασμό, η νέα αυτή Υπηρεσία θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει. 


Σ.Δ: Για τα παραπάνω έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους συνδικαλιστική φορείς στο Πυροσβεστικό Σώμα με αποκορύφωμα το Έκτακτο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι στην αρχική Δ/γη του ΑΠΣ αναφερόταν ότι αιτήσεις κατέθεταν Μόνιμοι και Πενταετείς Πυροσβέστες (οι είχαν καταθέσει αίτηση μονιμοποίησης), κάτι όμως που άλλαξε μετά από λίγες εβδομάδες και δεκτοί έγιναν στην εκπαίδευση ΜΟΝΟ οι μόνιμοι συνάδελφοι. 

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777