27 Νοεμβρίου 2018

Τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για απορρόφηση Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

Τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για απορρόφηση Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης κατατέθηκε σήμερα και θα συζητηθεί αύριο 28 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια της βουλής, από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γεροβασίλη στο Σχέδιο Νόμου για τις «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».
Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο ζητάει την παράταση των πινάκων επιλαχόντων Π.Π.Υ. για το 2019 ενώ σαφέστατα και για πρώτη φορά αναφέρεται για την σύσταση νέων θέσεων Π.Π.Υ πέραν των κενών που υπάρχουν (περίπου 70).
Συγκεκριμένα αναφέρει: "Εάν κατά τον χρόνο πρόσληψης στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν υφίστανται κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας με τις αρχικώς προκηρυχθείσες θέσεις, οι ως άνω διορίζονται σε ισάριθμες προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας κατηγορίας που συνιστώνται με την απόφαση της παραγράφου 2 (σ.σ δηλ της Υπουργού)". 

Όπως αναφέρεται στην "Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων" με την εισηγητική τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ πρόσληψης προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών ώστε να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία μιας νέας προκηρύξεως (παρ1.2 σελ. 4 της έκθεσης).
Στην ίδια έκθεση αναφέρει ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω απαιτείτε Υπουργική Απόφαση με την οποία θα συστήνονται οι προσωποπαγείς θέσεις εφόσον δεν υπάρχουν αντίστοιχες κενές καθώς  η πρόσληψη και θέματα εκπαίδευσης των προσληφθέντων (παρ 2.3 της έκθεσης).
Όπως αναφέρει η έκθεση σε άλλο της σημείο δεν υπάρχει κόστος  για το τρέχον οικονομικό έτος (2019).
Αναμένουμε λοιπόν να δούμε αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο, τις Υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν και τις θέσεις. 
Επισημαίνουμε ότι πέραν των κενών που είναι περίπου 70 το σύνολο των επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης είναι περίπου 700 !!!
Τέλος να αναφέρουμε οτι με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο ζητάει και την ενεργοποίηση για ένα έτος, του πίνακα των 725 γενικών καθηκόντων που είχε λήξη.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777