04 Ιουνίου 2009

Στους Δρόμους Πάλι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες.

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες, αγανακτισμένοι και για την αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη μονιμοποίησή τους, αλλά και για τη μείωση ουσιαστικά των ήδη πενιχρών αποδοχών τους. Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών διοργανώνει την Πέμπτη 4 Ιούνη δύο συλλαλητήρια σε Αθήνα, όπου θα συγκεντρωθούν οι συμβασιούχοι από τη Νότια και Κεντρική Ελλάδα και σε Θεσσαλονίκη, όπου θα συγκεντρωθούν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Ο Ιωάννης Παπαναστασίου πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών ΑΜ-Θ μας είπε πως ετοιμάζονται να πάνε στη Θεσσαλονίκη και επειδή έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες, από τα 400 μέλη του Σωματείου αναμένεται οι μισοί περίπου να συμμετέχουν στη κινητοποίηση. «Το ραντεβού μας θα είναι στις 9 το πρωί στο Λευκό Πύργο. Βασικότερος λόγος που κινητοποιούμαστε και πάλι είναι το ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Δυο φορές στα λόγια έχουμε μονιμοποιηθεί και στη πραγματικότητα τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από το βασικό πρόβλημα του εργασιακού τους καθεστώτος, αφού για χρόνια ολόκληρα παραμένουν συμβασιούχοι, αν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2009, γίνονται στα πλαίσια του ΟΜΕΔ και από τη κυβέρνηση προτείνονται μηδενικές αυξήσεις. Παράλληλα για όλη τη σεζόν βγήκε απόφαση ότι δικαιούνται μόλις 20 υπερωρίες. Αυτό μεταφράζεται και σε απώλεια εισοδήματος και είναι σημαντικό για ανθρώπους που αμείβονται με 700 έως το πολύ 800 ευρώ. Αλλά και σε ένα μπάχαλο στις υπηρεσίες «αφού δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Οι 20 ώρες των υπερωριών μπορούν να αναλωθούν σε μια πυρκαγιά…»
Υπάρχουν και θεσμικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η έκδοση υπηρεσιακών ταυτοτήτων για όλους τους συμβασιούχους πυροσβέστες, το οποίο είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί στην περσινή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά τώρα η κυβέρνηση το αναιρεί και λέει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα…

Συμπαράσταση από τη ΓΣΕΕ

Τον αγώνα των συμβασιούχων πυροσβεστών δηλώνει με ανακοίνωσή της, πως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως το αίτημά τους για σταθερή, αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία αποτελεί «πανεργατικό αλλά και κοινωνικό αίτημα που πρέπει άμεσα να ικανοποιηθεί».
Καταγγέλλει τον κυβερνητικό εμπαιγμό και σημειώνει πως «είναι προκλητικό να στερούνται τα πλέον αναγκαία μέσα και μέτρα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας στη δουλειάς και ταυτόχρονα να τους περικόπτονται και αυτά τα ελάχιστα- εξευτελιστικά ποσά αμοιβής και πληρωμής τους».Τέλος καλεί τη κυβέρνηση να σκύψει με υπευθυνότητα στα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών και να προχωρήσει στην άμεση ικανοποίησή τους.

Nτίνα ΝΤΑΒΟΥ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777