27 Ιουλίου 2009

Οι εποχικοί πυροσβέστες απειλούν με ΑΠΕΡΓΙΑ.

Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-07-09
Ενώ οι πυρκαγιές είναι ήδη σε έξαρση, μιλούν για κινητοποιήσεις τον Αύγουστο.
Στη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, αλλά με ανοιχτές πληγές όσον αφορά ανεπίλυτα αιτήματα του προσωπικού και ελλείψεις τεχνικού εξοπλισμού, εισήλθε η Πυροσβεστική στην πιο δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα, οι εποχικοί πυροσβέστες στέλνουν τελεσίγραφο -«τον Αύγουστο κατεβαίνουμε σε απεργία»- ενώ οι μόνιμοι μιλούν, μεταξύ άλλων, με οργή για την υπερωριακή αμοιβή τους που αποτιμάται σε 3,4 ευρώ την ώρα.
Μπορεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα -όπως εκείνο της ετήσιας ενοικίασης ελικοπτέρων- να έχουν διευθετηθεί, ωστόσο έχουν ενταθεί τα παράπονα ανάμεσα στα, κυρίως χαμηλόβαθμα, στελέχη του Σώματος λόγω εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων.
Η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κατήγγειλε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν από την Πυροσβεστική για την αποπληρωμή της υπερωριακής εργασίας που πραγματοποίησαν το 2008, ήταν κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με αντίστοιχα προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, ενώ μέχρι πέρυσι, σύμφωνα με την καταγγελία τους, τα χρήματα, κατά τα θεσμοθετημένα, δεν ήταν λιγότερα από 46 ευρώ ανά 8ωρο υπερωριακής εργασίας, εφέτος δόθηκαν μόλις 27,14 ευρώ, δηλαδή 3,4 ευρώ την ώρα...

«Αυτά είχαμε, αυτά δώσαμε»

Σε σχετική συζήτηση, κορυφαίο στέλεχος της Πυροσβεστικής ναι μεν υποστήριξε ότι το ποσό που δόθηκε είναι απολύτως νόμιμο παραδέχθηκε όμως με δόση πικρίας, ότι «αυτά είχαμε, αυτά δώσαμε». Σε εκκρεμότητα παραμένει και το λεγόμενο «δασικό επίδομα», η πρώτη δόση του οποίου κατατίθεται συνήθως μέχρι τον Ιούλιο στους λογαριασμούς των πυροσβεστών, για το οποίο λέγεται ότι θα καθυστερήσει «από πολύ έως πάρα πολύ». Η οικονομική δυσπραγία που παραμένει από τις μεγάλες υπερβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, δεν επιτρέπει στην Πυροσβεστική να εξοπλίσει τα μόνιμα στελέχη της με σύγχρονα μέσα αυτοπροστασίας όπως κράνη, μάσκες, αντιπυρικά αντίσκηνα, κ.ά.
«Το κλίμα της εργασιακής ειρήνης δεν εξυπηρετείται από τις μεγάλες οικονομικές οφειλές και από την αναξιοπιστία σε αυτά που έχουν υποσχεθεί», σχολίασε ο κ. Γιάννης Σταμούλης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Π.Σ.

«Οχι» σε μονιμοποίηση

Στην αγανάκτηση του μόνιμου προσωπικού της Πυροσβεστικής προστίθενται και οι αντιδράσεις των περίπου 5.500 εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της αντιπυρικής περιόδου. Η τελευταία διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εποχικοί, απαιτώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις εντός του Αυγούστου.
«Αντιμετωπίζουμε μια απίστευτη ακαμψία, κυρίως εκ μέρους του Αρχηγείου, ακόμα και για τα πιο απλά και ασήμαντα πράγματα που έχουμε ζητήσει. Δεν μας βγάζουν ούτε ειδικές ταυτότητες πυροσβεστών, πού να μιλήσουμε για μονιμοποίηση;», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών, Κώστας Παπαντώνης. «Υστερα από πολλά χρόνια θα κατέβουμε στους δρόμους, θα κάνουμε απεργία μέσα στον Αύγουστο», μετά την ξεκάθαρη άρνηση για μονιμοποίηση.
Για παράδειγμα, ήδη πάνω από το 70% των εποχικών δεν εργάζονται νύχτα κάνοντας χρήση ενός νομικού κενού το οποίο «αγνοούσαν» παλαιότερα. Μέγα ζήτημα παραμένει η έλλειψη σχεδόν 3.000 ατόμων σε θέση μόνιμου προσωπικού αλλά και η παλαιότητα των οχημάτων. Πάντως, το πρόβλημα της ενοικίασης ελικοπτέρων λύθηκε και στον εναέριο στόλο της Πυροσβεστικής εντάχθηκαν 12 ελικόπτερα ενώ ένα ακόμα -βαρέος τύπου- αναμένεται την προσεχή εβδομάδα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777