26 Ιουλίου 2009

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Ανοχύρωτοι στη μάχη με τις φλόγες.

Οι 3.500 κενές οργανικές θέσεις, η εξαντλητική δουλειά, τα επικίνδυνα οχήματα και ο ελλιπής εξοπλισμός αποτελούν μόνιμη απειλή.

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, όπως και οι υπόλοιπες που ξέσπασαν μέσα στη βδομάδα, έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης της πρόληψης και της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και μπορεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός να μοίραζε συγχαρητήρια στους αξιωματικούς και στους άνδρες του Σώματος, ωστόσο, οι ίδιοι οι πυροσβέστες για άλλη μια χρονιά έχουν μπει στη μάχη με τις φλόγες ανοχύρωτοι.
Εκτός από τις φωτιές αντιμετωπίζουν την έλλειψη πρόληψης, την απουσία ενιαίου σχεδιασμού και τη συνειδητή απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, δουλεύουν εξαντλητικά - σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και επί ένα 24ωρο ή και παραπάνω - χωρίς ρεπό εξαιτίας των ελλείψεων, περιμένοντας να πληρωθούν τα 27 ευρώ για το 8ωρο, που τα περιμένουν ακόμα και ένα χρόνο.
Οι οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής είναι συνολικά 12.776. Από αυτές, οι περίπου 3.500 είναι κενές! Παρ' όλα αυτά, η πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος προχώρησε στην ίδρυση νέων υπηρεσιών, όπως, οι 6 Βιομηχανικές Περιοχές, οι 6 ΕΜΑΚ, τα 13 Συντονιστικά Κέντρα, οι 13 περιφερειακές διοικήσεις και οι διάφορες επιτελικές υπηρεσίες. Οι θέσεις αυτές δεν καλύφθηκαν με νέους πυροσβέστες αλλά με άνδρες που ανήκαν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της κάθε περιοχής. Οι 6 ΕΜΑΚ που κανονικά, ως οργανική δύναμη, έχουν 900 άνδρες (150 η καθεμία), καλύπτονται από τους άνδρες της υπηρεσίας της περιοχής, δηλαδή περίπου 70.
Αλλο ένα παράδειγμα είναι πως η υπηρετούσα δύναμη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας ενώ φτάνει - στα χαρτιά - τους 74 άνδρες, στην πραγματικότητα, αυτοί που απομένουν στις βάρδιες για την κάλυψη της μάχιμης υπηρεσίας είναι 48.
Ας μην ξεχνάμε πως ο αριθμός των νεοπροσλαμβανόμενων πυροσβεστών δεν μπορεί να καλύψει ούτε αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο τρέχον έτος (553 έναντι 700 αποχωρήσεων).

Διαβάστε ολόκληρο στο ενδιαφέρον άρθρο στον ΡΊΖΟΣΠΑΣΤΗ

Σ.Δ: Το παραπάνω άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρων και προτείνω να διαβάσετε όλη την 18 σελίδα της εφημερίδας γιατί έχει σχέση με τις δασικές πυρκαγιές.
Παίρνοντας αφορμή από το άρθρο αυτό και στο σημείο που αναφέρετε στην υπερεργασία θα ήθελα να σας πω κάτι που γίνετε τις 2 τελευταίες ημέρες και το έμαθα σήμερα κυριολεκτικά ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ.
Έμαθα λοιπόν ότι κάλεσαν επιφυλακή συμβασιούχους πυροσβέστες ενώ δεν υπήρχε πραγματικό συμβάν όπως ορίζετε από την ΣΣΕ 2008, επειδή λέει είχε 4άρι.
Αυτό όμως που με εξόργισε πραγματικά είναι ότι "οι δικοί μας" "έβγαλαν και γλώσσα" γιατί τους χαλάσαμε λέει το αλισβερίσι με τους διοικητές για κάνα ρεπουδάκι παραπάνω.
Αν είναι δυνατόν ρε παιδιά !!! Αν δεν προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι αυτά που έχουμε κερδίσει με κόπο ποιός περιμένετε να το κάνει, η Υπηρεσία;;; Αυτή την δουλειά της να κάνει και άντε γεια για να μην πώ κάτι άλλο....

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ
ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ,
δηλ. πυρκαγιά
ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ 3ΑΡΙΑ ΚΑΙ 4ΑΡΙΑ.

Να καταγγέλλετε στα σωματεία σας οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή σας και καταπατά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι μόνιμοι συνάδελφοι μιλούν για υπερεργασία και μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα ορθά το καταγγέλλουν και μερικοί συμβασιούχοι συνάδελφοι μας παροτρύνουν "να κλείσουμε τα μάτια" σε κάτι τέτοιο ;;; ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ;;;;


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777