10 Αυγούστου 2009

4.000 στην Πυροσβεστική. Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2009
Μετά την ανακοίνωση για πρόσληψη 563 υπαλλήλων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), στα «σκαριά» έχει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών μία νέα προκήρυξη για περίπου 4.000 μόνιμους πυροσβέστες. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι αντίστοιχο αυτού της διαδικασίας για τα ΚΕΠ, δηλαδή «κλειδί» για την πρόσληψη θα αποτελεί η προϋπηρεσία των υποψηφίων.
Έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή αλλά και το οικονομικό επιτελείο περιμένει το υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει σε έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζεται η αυξημένη μοριοδότηση όσων έχουν ήδη απασχοληθεί σε αντίστοιχες υπηρεσίες.
Τον δρόμο για τη νέα αυτή προκήρυξη άνοιξαν οι δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, όταν προ ημερών εξήγγειλε πως θα προχωρήσει στο άμεσο διάστημα η σχετική ρύθμιση για την πριμοδότηση των υπηρετούντων πυροσβεστών- υπάρχουν 5.500 εποχικοί υπάλληλοι στο Σώμα που υπηρετούν κατά μέσο όρον μία δεκαετία. Στην προκήρυξη που θα εκδοθεί, θα ακολουθηθεί το μοντέλο των ΚΕΠ και ως βασικό κριτήριο κατάταξης θα είναι η προσαύξηση κατά 55% των μορίων της προϋπηρεσίας για όσους έχουν συμπληρώσει 24 μήνες απασχόλησης ως πυροσβέστες. Παράλληλα θα προβλέπονται ειδικά όρια ηλικίας και η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν υπερβεί το 45ο έτος (αν και ο νέος κανονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος ορίζει το 35ο έτος) ώστε να καλυφθούν οι συμβασιούχοι οι οποίοι ύστερα από τόσα χρόνια προϋπηρεσίας δεν θα μπορούσαν να είναι μικρής ηλικίας. Όπως και σε άλλες προκηρύξεις της Πυροσβεστικής, οι άνδρες πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως ικανοί Κατηγορίας Ι1 όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές και να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και Δημόσια Υπηρεσία για λόγους πειθαρχικούς ή υγείας. Παράλληλα, απαιτείται να μην έχουν καταδικασθεί με οριστική απόφαση για τέλεση ή απόπειρα μιας σειράς κακουργημάτων και να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), ούτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική). Μεταξύ των βασικών προσόντων είναι για ορισμένες κατηγορίες και η κατοχή αδειών οδήγησης.
Επιπλέον μόρια προβλέπονται εξάλλου για όσους διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας, είναι πτυχιούχοι προγραμματιστές ή μηχανικοί Η/Υ Δημοσίων Σχολών επιπέδου Σχολής ΙΕΚ και άνω, καθώς και εφόσον υπηρέτησαν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ως έφεδροι αξιωματικοί ή στις Ειδικές Δυνάμεις με ειδικότητα αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα.
Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι, που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και τις προϋποθέσεις, θα κληθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα να υποβάλουν τα δικαιολογητικά διορισμού ώστε να προχωρήσει η κατάταξή τους ως μόνιμοι.

Διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ του υπουργείου και της Ομοσπονδίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους της προκήρυξης. Πρώτο σημείο που συζητείται είναι η πιθανότητα πρόσληψης ως μόνιμο προσωπικό και όσων εποχικών έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους. Γι΄ αυτούς προτείνεται να προβλεφθούν θέσεις στην Αγροφυλακή που, ούτως ή άλλως, έχει μεγαλύτερο όριο ηλικίας και οι υποψήφιοι μπορεί να είναι έως και 55 ετών.
Επίσης, ζητείται να μπορεί να κάνουν χρήση της αυξημένης μοριοδότησης και όσοι διαθέτουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 18 μηνών στον ίδιο φορέα για τον οποίο θα υποβάλουν αίτηση. Παράλληλα, από την Ομοσπονδία γίνονται προσπάθειες ώστε να καλυφθούν και άλλα 1.300 άτομα από τους εποχικούς. Πρόκειται για 1.000 συμβασιούχους απόφοιτους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (εκ των οποίων 500 είναι απόφοιτοι δημοτικού και οι άλλοι 500 απόφοιτοι γυμνασίου). Με δεδομένο πως ο κανονισμός της Πυροσβεστικής ορίζει πως για την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων οι υποψήφιοι πρέπει να απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προτείνεται να υπάρξει ειδικός όρος στην προκήρυξη που να εξαιρεί τους συγκεκριμένους συμβασιούχους από το κριτήριο αυτό. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και για τα υπόλοιπα 300 άτομα που έχουν ύψος κάτω του 1,70 μ. που προβλέπει ο κανονισμός και για τον λόγο αυτό χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση ειδική πρόβλεψη στην προκήρυξη. Ακόμη από το υπουργείο δεν έχει πάντως οριστικοποιηθεί εάν και ποιες από τις προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777