Εστειλαν πυροσβέστες να σβήσουν πυρκαγιά σε χώρο όπου βρίσκονταν άσκαστα βλήματα.
Το περιστατικό συνέβη στις 23 - 24 Ιούλη κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μοσχοπόδι Βοιωτίας. Η φωτιά ξέσπασε στις δύο το μεσημέρι και ελέγχθηκε μερικά την άλλη μέρα, νωρίς το πρωί.
Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών «τα εντεταλμένα υπηρεσιακά όργανα έδειξαν εγκληματική αδιαφορία για την ασφάλεια της ζωής των πυροσβεστών και συγκεκριμένα: παρότι στην περιοχή της πυρκαγιάς υπάρχει πεδίο βολής, παρότι βρέθηκαν πλησίον του πεδίου βολής στο χώρο της πυρκαγιάς διάσπαρτες άσκαστες οβίδες και καθώς η πυρκαγιά πλέον ήταν υπό έλεγχο, χωρίς να διατρέχει κανένας κίνδυνος επέκτασής της, αντί να δοθεί εντολή άμεσης απομάκρυνσης από τον χώρο αυτό και να επιληφθεί άμεσα ο Στρατός, αντιθέτως δόθηκε εντολή από τους επικεφαλής να μπούνε πεζοπόρα τμήματα στο χώρο, με την προτροπή, μάλιστα, όποιοι πυροσβέστες δεν φοβούνται».
Παράλληλα, καταγγέλλεται πως για την κατάσβεση της φωτιάς απασχολήθηκαν δόκιμοι πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα. Οι δόκιμοι μόλις έχουν εισαχθεί στην σχολή πυροσβεστών και δεν έχουν πάρει ούτε την στοιχειώδη εκπαίδευση. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι. Η ΕΑΚΠ αναφέρει ότι «η ευθύνη για το θέμα αυτό είναι αποκλειστικά πολιτική, γιατί θα έπρεπε να έχουν δοθεί με αφορμή τα γεγονότα της περσινής περιόδου, σαφέστατες εντολές μη αξιοποίησής τους σε συμβάντα».
Στην πυρκαγιά αυτή κηρύχτηκε γενική επιφυλακή, χωρίς λόγο. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε από την πρώτη μέρα, αλλά παρόλα αυτά συνεχίστηκε η άφιξη οχημάτων από μακρινές υπηρεσίες της χώρας. Παρότι η πυρκαγιά είχε ελεγχθεί από το πρωί της επόμενης μέρας, μέχρι το τέλος της διατηρούνταν στο χώρο δύναμη 270 πυροσβεστών και η αποχώρησή τους άρχισε στις 25 Ιούλη. Οπως αναφέρει, το δελτίο Τύπου της ΕΑΚΠ, «ενώ τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων ζητούσαν από τους επικεφαλής πιεστικά, να τους δοθούν εντολές για το πώς θα κινηθούν, αυτά παρέμεναν αδρανή για όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους εκεί και πολλά από αυτά δίχως καμία εμπλοκή στο συμβάν».
Η ΕΑΚΠ αναφέρεται στη γενικότερη έλλειψη στρατηγικής διαχείρισης των συμβάντων που πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και φυσικά στην επαγγελματική επάρκεια και στην επιστημονική υποστήριξη. Αντί γι' αυτό «εφαρμόστηκε το σύστημα "πλημμύρα" όπως, πλέον, ειρωνικά χαρακτηρίζουν οι πυροσβέστες αυτή την τακτική». Δηλαδή, μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από διάφορες υπηρεσίες της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να προκαλείται αλαλούμ συντονισμού, οι δυνάμεις αυτές να μην αξιοποιούνται καν στο συμβάν, ενώ δεν τις αναζητά κανείς, παρά μόνο οι υπηρεσίες που τις στερούνται.
Με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης-Διάσωσης, καταγγέλλει ότι το πεζοπόρο τμήμα της Τρίπολης απασχολήθηκε σε φωτιά στην Καλαμάτα από τις 2.30 το μεσημέρι της ημέρας ανάληψης της βάρδιας μέχρι τις πέντε το απόγευμα της επομένης, παρόλο που είχε μεταβεί η πρωινή βάρδια για αλλαγή, κλείνοντας 24 και πλέον ώρες εργασίας.
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 Αυγούστου 2009
Σ.Δ: Συνάδελφοι μου έχουν πει παρόμοιο περιστατικό με άσκαστα βλήματα όταν πηγαίνουν υπηρεσία - πυρασφάλεια, σε βολές του Στρατού. Ανακαλύπτουν άσκαστα βλήματα συνεχώς μέσα στο καμένο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις.
Καλό είναι σε οποιαδήποτε υποψία τέτοια να ενημερώνετε τους προϊσταμένου σας αλλά και τον Στρατό και να ΜΗΝ επιχειρείτε παρά μόνο όταν σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές.