15 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση Βουλευτή της Ν.Δ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Λ΄
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009


......Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Καρασμάνη έχει ως εξής:
«Σήμερα 5.500 εποχικοί δασοπυροσβέστες σε ολόκληρη τη χώρα τελούν υπό το καθεστώς εργασιακής ομηρίας: απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις και αυτό χάρη στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διπλασίασε το χρόνο εργασίας από τέσσερις σε οκτώ μήνες.
Τη σοβαρότητα του προβλήματος είχε αναγνωρίσει προεκλογικά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο σημερινός Πρωθυπουργός. Είχε δεσμευθεί ότι θα αποκαθιστούσε ως νέα Κυβέρνηση την αδικία με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε 12μηνης διάρκειας.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τεράστια συμβολή στην προσπάθεια κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών και κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν δεν είναι μόνο ανεκτίμητες αλλά επίσης ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επειδή οι εποχικοί δασοπυροσβέστες με το σημερινό εργασιακό καθεστώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης εαυτών και των οικογενειών τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί και σε βάρος της αποτελεσματικότητας στο μεγάλο έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί,
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί αν προτίθενται να υλοποιήσουν την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και του κόμματός τους για αποκατάσταση της σημερινής αδικίας με την μετατροπή των συμβάσεών τους από 8μηνες σε 12μηνες ώστε να μην είναι θύματα μιας απαράδεκτης εργασιακής ομηρίας;».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Βούγιας έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι το θέμα των εποχικών πυροσβεστών είχε αίσιο τέλος. Μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις, μετά από μια μεγάλη κινητοποίησή τους συναντηθήκαμε στο Υπουργείο και δώσαμε λύση στο θέμα της πολύχρονης ομηρίας τους.
Επομένως και η τοποθέτηση που είχαν κάνει στη Βουλή πριν από είκοσι μέρες αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και με δέσμευση του Υπουργού κυρίου Χρυσοχοίδη ο δρόμος της μονιμοποίησης και της ένταξης αυτών των ανθρώπων σε μια καινούριου τύπου υπηρεσία πολιτικής προστασίας η οποία θα αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται θα ανοίξει μέσα στο 2010. Σας θυμίζω κατ’ αρχήν το σημερινό εργασιακό καθεστώς του εποχικού πυροσβεστικού Σώματος το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1998 από Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το ίδιο Υπουργείο και από τον ίδιο Υπουργό.
Το Πυροσβεστικό Σώμα απασχολεί σήμερα εποχικό πυροσβεστικό προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πεντέμισι χιλιάδες περίπου και προσλαμβάνονταν με πενταετή σύμβαση που διαρκούσε πέντε μήνες κατ’ έτος. Από το 2008 η σύμβαση ανανεώθηκε για μια επιπλέον πενταετία με δυνατότητα ανανέωσης η δε διάρκεια απασχόλησης από πεντάμηνη έγινε οκτάμηνη αρχίζοντας από 1ης Απριλίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά των εποχικών δασοπυροσβεστών στην αντιμετώπιση των κρίσεων τα καλοκαίρια αλλά και σε όλη τη χρονιά. Το οκτάμηνο είναι πολύτιμο. Η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη όπως και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει.
Με την έννοια αυτή δρομολογήσαμε έναν οδικό χάρτη για την ένταξή τους για την μονιμοποίησή τους και την πλήρη απασχόλησή τους όλο τον χρόνο σε νέες θέσεις οι οποίες θα δημιουργηθούν με ένστολο προσωπικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες που υπάρχουν. Δέκα ημέρες πριν στις 3/12/2009 συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία τους και τους βεβαιώσαμε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να βρεθεί λύση –πέρα βέβαια από τις μικρολεπτομέρειες ορισμένων χρηματικών επιδομάτων τα οποία ζητούσαν και τα οποία θα δοθούν- και για να δοθεί ταυτότητα συμβασιούχου πυροσβέστη την οποία ζητούσαν. Το 2010 θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με την οκτάμηνη σύμβαση την οποία είχαν και πριν. Το 2011 η πλειονότητά τους θα απορροφηθεί είτε σε ένα ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας που θα συσταθεί μέσα στον επόμενο χρόνο είτε στο Πυροσβεστικό Σώμα όπου ήδη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μέσα στο 2010 θα δημιουργηθεί με δική μου επίβλεψη ομάδα εργασίας για την διαμόρφωση του νομικού πλαισίου αξιοποίησης των εποχικών πυροσβεστών. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης η συνολική διαχείριση των κρίσεων της χώρας με ένα καινούριο και αποτελεσματικό τρόπο. Εκεί θα εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο κ. Καρασμάνης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μου είστε πάρα πολύ συμπαθής, όπως ακριβώς και ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος μάλιστα είναι φίλος μου από τα παλιά, αλλά φίλτατη είναι και η αλήθεια. Στην πολιτική, όπως ξέρετε, είναι όλα ρευστά. Δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει την επαύριον. Δεν ξέρουμε αν το 2011 είστε εσείς σε αυτά τα έδρανα ή εγώ σε εκείνα τα έδρανα. Συνεπώς, πάρτε αποφάσεις.
Αφού, λοιπόν, αναγνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι εποχικοί δασοπυροσβέστες επιτελούν εθνικό έργο, αφού αναγνωρίζετε ότι ρισκάρουν τη ζωή τους και προστατεύουν τα δάση, τις περιουσίες, τις ανθρώπινες ζωές και αφού αναγνωρίζετε, όπως είπατε, την πολύτιμη προσφορά τους ότι είναι πάγια και διαρκής, αν όλα αυτά τα αναγνωρίζετε, τότε δώστε λύσεις τώρα: Μετατρέψτε τις συμβάσεις τις οκτάμηνες σε δωδεκάμηνες. Ικανοποιείστε αυτό το δίκαιο αίτημα των πυροσβεστών. Δημιουργείστε αυτό που είπατε: Το Σώμα της Πολιτικής Προστασίας. Οκτώ μήνες στο Σώμα Πολιτικής Προστασίας και τέσσερις μήνες στην Πυροσβεστική. Οκτώ μήνες στην Πολιτική Προστασία να κάνουν έργα δασικών αντιπυρικών ζωνών –καθαρισμός, δημιουργία, αντιπλημμυρικά έργα- αναδασώσεις, ακόμα και το χειμώνα εκχιονισμό.
Μέσα, λοιπόν, από την πολιτική προστασία θα επιτευχθεί η πρόληψη και όπως ξέρετε, ένα γραμμάριο πρόληψης ισούται με εκατό τόνους καταστολής. Επομένως, πάρτε αποφάσεις τώρα. Αντί να δημιουργήσετε μία ομάδα εργασίας, κάντε τες δέκα, εκατό. Δώστε όμως, λύσεις τώρα. Το 2011 είναι πάρα πολύ μακριά. Κι αν ορισμένοι τεχνοκράτες και σύμβουλοί σας, σας συμβουλεύουν ότι υπάρχει νομικό κώλυμα για τη μετατροπή της οκτάμηνης σύμβασης σε δωδεκάμηνη, υπάρχει εδώ ο έγκριτος νομικός και συνταγματολόγος, ο κ. Βενιζέλος. Όταν είχα την αρμοδιότητα των θεμάτων αυτών πριν από τις εκλογές του 2007 είχα δεσμευτεί στη Βουλή για την ανάγκη να επιλυθεί, επιτέλους, το ζήτημα αυτό με την οριστική εργασιακή τακτοποίηση αυτής της κατηγορίας των δασοπυροσβεστών, που βεβαίως χρειάζονται στη χώρα μας και στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας όχι μόνο στο θερινό πεντάμηνο ή εξάμηνο ή οκτάμηνο, αλλά για δώδεκα μήνες το χρόνο γιατί έχουν να προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στην προετοιμασία, το σχεδιασμό και σε άλλες δραστηριότητες που εντάσσονται σε αυτό που ο νόμος ονομάζει «πολιτική προστασία» κ.λπ.
Το ίδιο ακριβώς λέει και ο κ. Ραγκούσης. Μιλάει για δωδεκάμηνη απασχόληση με πάγια διαδικασία. Επομένως, μετατρέψτε αύριο το πρωί τις οκτάμηνες σε δωδεκάμηνες συμβάσεις. Είναι μια λύση εφικτή, εφαρμόσιμη και μάλιστα ανέξοδος. Όπως ξέρετε, υπάρχει μία μελέτη η οποία λέει ότι η μετατροπή των συμβάσεων από οκτώ μήνες σε δώδεκα μήνες δεν κοστίζει.
Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, προχωρήστε σε αυτή τη λύση. Το να περιμένουν οι άνθρωποι μέχρι το 2011 κάτω από αυτήν την εργασιακή ομηρία, αντιλαμβάνεσθε ότι δημιουργεί προβλήματα. Μάλιστα, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ετοιμάζουν το χειμώνα αυτά τα οποία χρειάζονται για να μη θρηνούμε το καλοκαίρι. Σας παρακαλώ, προχωρήστε σε αυτή τη λύση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον συνάδελφο κ. Καρασμάνη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για να δευτερολογήσετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αγαπητέ συνάδελφε, συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον σας για τους ανθρώπους αυτούς των οποίων την προσφορά, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, εκτιμούμε απεριόριστα. Σεβόμαστε την προσπάθειά τους και θυμόμαστε πως είκοσι ακριβώς από αυτούς έχασαν τη ζωή τους την τελευταία δεκαετία, μαχόμενοι για την προστασία της δασικής περιουσίας της χώρας μας. Εννιά μάλιστα από αυτούς χάθηκαν μέσα σε μια χρονιά. Εκείνη την καταστροφική χρονιά του 2007, όταν κάηκε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας μας και επιτελέστηκε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Πέρα από αυτό εννέα εποχικοί δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.
Νομίζω όμως, ότι παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Η λύση έχει δρομολογηθεί. Η δέσμευση του Υπουργού ήταν δημόσια και ανοιχτή μπροστά σε τρεισήμισι χιλιάδες εποχικούς δασοπυροσβέστες που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και διαδήλωσαν μπροστά στο Υπουργείο. Έφυγαν απολύτως ικανοποιημένοι, διότι τους δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις, που δεν ήταν η σύσταση ομάδων εργασίας. Η σύσταση ομάδων εργασίας θα παρασκευάσει το νομοθετικό πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι το 2010, ώστε αμέσως από το 2011 να υπάρξει μία μόνιμη και σταθερή σχέση αυτών των ένστολων ανθρώπων με το καινούργιο Σώμα Πολιτικής Προστασίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Το 2010 δεν θα μείνουν άπραγοι βεβαίως. Το οκτάμηνο θα ξεκινήσει κανονικά από τον Απρίλιο και μέχρι το τέλος του οκταμήνου αυτού, στο τέλος του Νοεμβρίου δηλαδή, θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το καλοκαίρι ο καινούργιος νόμος, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν κανονικά πολύ πιο πριν από το 2011 το οποίο προαναφέραμε.
Επομένως, παραβιάζετε ανοικτές θύρες. Δεν θέλω να διαβάσω τις αποφάσεις σε σχέση με τη συνάντηση που είχαμε με τις ομοσπονδίες των εποχικών δασοπυροσβεστών, οι οποίοι αναφέρουν ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη συνάντηση αυτή. Και με την έννοια αυτή, παρ’ ότι σέβομαι την προσπάθειά σας και συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον σας γι’ αυτούς, σας διαβεβαιώ ότι η ομηρία τους θα τελειώσει και από την επόμενη χρονιά θα ενταχθούν κανονικά στο νέο Σώμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα προστατεύσει όχι μόνο τα δάση αλλά και τον τόπο από φυσικές καταστροφές.
Ευχαριστώ πολύ. "

Σ.Δ: Κύριε Βουλευτά καλό θα ήταν πριν μιλήσετε να κοιτάτε τι έκανε πριν από 3 μήνες η δική σας κυβέρνηση για εμάς. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΠΟΤΑ, εκτός βέβαια του 8μήνου.
Μιλάτε για μετατροπή των συμβάσεων και αναφέρεστε στον κ. Βενιζέλο αλλά και πάλι δεν διαβάστε τι έχει πει ακριβώς ο κ. Βενιζέλος, ότι δηλ. η μετατροπή των συμβάσεων μπορούσε να γίνει ΠΡΙΝ την Αναθεώρηση του Συντάγματος. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΛΕΝΕ, ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ;;;

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777