05 Φεβρουαρίου 2010

Ενημέρωση Μελών από την ΠΟΣΠΥΔ για συνάντηση με Χρυσοχοϊδη.

Μέγαρα 5/2/2010
Αρ. Πρωτ: 62


Συνάδελφοι,
μετά από συνεννόηση την προηγούμενη με τα γραφεία τόσο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Υφυπουργού Σπ. Βούγια όσο και του Γ. Γραμματέα Γρ. Τασούλα, σήμερα 5 Φεβρουαρίου η ΠΟΣΠΥΔ συνοδευόμενη από το προεδρείο του Σωματείου Θεσσαλονίκης συνάντησε στο Μέγαρο της Αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη, τον Υπουργό ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό κ. Σπ. Βούγια
Ο Υπουργός πρώτος έθεσε θέμα «αναρρωτικών αδειών» που παίρνουν οι συνάδελφοι το καλοκαίρι και τόνισε ότι αυτό θα αλλάξει αφού θα φροντίσει να τροποποιηθεί το Π.Δ. ώστε να περνάμε από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία του Σώματος για να παίρνουμε αναρρωτική. Εμείς από την πλευρά μας του εξηγήσαμε ότι όλο αυτό γίνεται διότι δεν δίνονται οι κανονικές άδειες από μερικές υπηρεσίες οι οποίες επικαλούνται «υπηρεσιακές ανάγκες» που όμως ισχύουν μόνο για τους συμβασιούχους πυροσβέστες και όχι για το μόνιμο προσωπικό το οποίο και παίρνει τις άδειές του τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν την πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου να δίνονται άδειες και μάλιστα επιλεκτικά.
Για το θέμα των ταυτοτήτων του είπαμε ότι δεν προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση αφού και η δ/γη για τις φωτογραφίες ήταν λάθος διατυπωμένη προκαλώντας σύγχυση και επιπλέον για να προχωρήσει το θέμα πρέπει να γίνει Π.Δ. Ο Υπουργός δέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση και ότι θα λυθεί άμεσα.
Του επισημάναμε ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα όσον αφορά την επιτροπή – ομάδα εργασίας (σύσταση και συνεδρίασή της) για την σύσταση του Νέου Σώματος Πολιτικής Προστασίας όπως αυτός είχε αναγγείλει τον Δεκέμβριο και αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία στους συναδέλφους. Ο Υπουργός είπε ότι η επιτροπή θα συσταθεί άμεσα και υπεύθυνος γι αυτήν είναι ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου.
Θίξαμε το ενδεχόμενο προκήρυξης και την κάλυψη της αποκλειστικά από εμάς. Ο Υπουργός είπε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αλλά θα υπάρξει ένα σοβαρό ποσοστό που θα καλυφθεί από συμβασιούχους πυροσβέστες, αν και δεν είναι επί του παρόντος για συζήτηση. Του αντιπροτείναμε, εάν και εφόσον βγει προκήρυξη, αυτή να βγει παράλληλα με την σύσταση του Νέου Σώματος και σε αυτό δεν διαφώνησε. Άλλωστε έχει γίνει από την ΠΟΣΠΥΔ σχετικό υπόμνημα προς τον Υπουργό, νομικά τεκμηριωμένο, στο οποίο οι θέσεις της προκήρυξης μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από συμβασιούχους πυροσβέστες.
Για το θέμα του ωραρίου αφού του εξηγήσαμε τον τρόπο εργασίας μας, μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του δικού μας ωραρίου αλλά μόνο των μονίμων. Τόνισε επίσης ότι από 1 Απριλίου και για δύο (2) μήνες όλη η Βόρεια Ελλάδα θα εργασθεί στην πρόληψη σε συνεργασία με τα Δασαρχεία και γι αυτό έχει συνεννοηθεί με την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη η οποία και συμφώνησε. Όταν του είπαμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να τροποποιηθούν Νόμοι και Π.Δ μας είπε ότι όλα θα είναι έτοιμα τον Απρίλιο.
Συνάδελφοι, κατέστη επίσης δυνατόν την ίδια μέρα στην Θεσσαλονίκη να συναντήσουμε και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ξινίδη Σωκράτη στον οποίο μεταφέραμε τα προβλήματα που μας απασχολούν ζητώντας του να παρέμβει ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις. Ο κ. Ξινίδης δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει τόσο με τον αρμόδιο Υπουργό όσο και με τον Πρωθυπουργό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπαντώνης Κων/νος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φαραντάκης Αλέξανδρος

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777