04 Φεβρουαρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ 176 € ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΡΑ, 3 Φεβρουαρίου 2010
Αρ.Πρωτ.: 59


Δημοσιεύτηκε σήμερα, 3-2-2010, εισήγηση του Αρεοπαγίτη Χρήστου Αλεξόπουλου που αφορά στη χορήγηση της ειδικής παροχής των 176 € στους συμβασιούχους πυροσβέστες. Το ζήτημα αφορά καταρχήν τους 5.500 πυροσβέστες που απασχολούνται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ωστόσο αποκτά ευρύτερη σημασία, γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει αν την ειδική παροχή των 176 € δικαιούνται να λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Σημειώνεται ότι τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας είχαν δικαιώσει τους συμβασιούχους πυροσβέστες κρίνοντας ότι πρέπει να λάβουν το επίδομα των 176 € σύμφωνα με την αρχή της ισότητας. Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου την Τρίτη 9-2-2009.
Σύμφωνα με την ανωτέρω εισήγηση, ενώ αρχικώς η χορήγηση της μηνιαίας ειδικής παροχής των 176 € προβλέφθηκε προκειμένου να εξομαλυνθούν οι μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων εργαζομένων του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα η ανωτέρω αμοιβή χορηγήθηκε σε μεγάλο αριθμών υπαλλήλων που ευρίσκονταν σε τελείως διαφορετικές μεταξύ τους εργασιακές συνθήκες. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα η παροχή των 176 € να αποκτήσει τον χαρακτήρα μισθολογικής παροχής που προσαυξάνει, χωρίς άλλη προϋπόθεση, τον μισθό όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ που αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης αδιακρίτως του φορέα, της φύσεως, του είδους και των συνθηκών εργασίας αυτού.
Συνεπώς, καταλήγει η εισήγηση, κάθε υπάλληλος έστω και αν συνδέεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και αμείβεται με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου της Δημόσιας Διοίκησης δικαιούται κατ’ εφαρμογή της αρχής της ισότητας να λαμβάνει την ειδική παροχή των 176 € ως τμήμα του μισθού του.
Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης, η οποία έχει ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση, Χρήστο Νικολουτσόπουλο και Παναγιώτη Καμπίτη «η εισήγηση αυτή αποτελεί μια πρώτη μισθολογική δικαίωση των συμβασιούχων πυροσβεστών, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου πάνω από 15 έτη στο Πυροσβεστικό Σώμα και παρέχουν την ίδια ακριβώς εργασία με τους μονίμους, ενώ παράλληλα ανοίγει ευρύτερα ο δρόμος για την ίση μισθολογική μεταχείριση των εργαζομένων με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπαντώνης Κων/νος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φαραντάκης Αλέξανδρος

Σ.Δ: Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου 2010 θα δικάσει ο Αρειος Πάγος τα 176 € για εμάς και απο την εισήγηση που βλέπω θέλω να πιστεύω οτι όλα θα πάνε καλά !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777