14 Μαΐου 2010

Ερώτηση στη Βουλή 10 Μαϊου 2010 από Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ακολουθεί η με αριθμό 763/4-5-2010 επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αντιπυρική προστασία της χώρας μας για το 2010.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Την Πρώτη Μάη άρχισε επίσημα η αντιπυρική περίοδος για το 2010, μια περίοδος πολύ κρίσιμη για τα εναπομείναντα δάση της χώρας μας αφού φέτος να ανομβρία η χαμηλή υγρασία, η υπερσυσσώρευση καύσιμης ύλης και οι υψηλές θερινές θερμοκρασίας θα επιτείνουν το πρόβλημα. Για άλλη μια φορά η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς δεν έχει ληφθεί σχεδόν κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ οι απαραίτητοι πόροι δεν έχουν εκταμιευθεί. Συγκεκριμένα:
Η διανομή των όποιων πόρων προς του Ο.Τ.Α δεν έχει κατανεμηθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα έργο δασοπροστασίας.
Η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ακόμα στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό για έργα πρόληψης, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι για δασική έρευνα είναι σχεδόν μηδενικοί.
Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο και να αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων σε σχέση με τον υπάρχοντα πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων και λοιπών μέσων πυρόσβεσης.
Κατόπιν αυτόν, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:
1.Να αποδοθούν άμεσα οι πόροι στους ΟΤΑ για να εκτελέσουν έργα πυροπροστασίας έστω και την τελευταία στιγμή.
2.Να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, τα κατάλληλα μέσα και τους αναγκαίους πόρους, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία για να επιτελέσουν το έργο τους προς όφελος του περιβάλλοντος;»
Στην ερώτηση του κ. Λεβέντη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σπυρίδων Βούγιας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Χαίρομαι για την ερώτηση του κ. Λεβέντη, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να συνοψίσω πολύ περιληπτικά τις προσπάθειες που γίνονται φέτος -κατά τη γνώμη μου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο συντονισμένα- για να απαντήσουν στο πρόβλημα και της πρόληψης αλλά και της καταστολής στα θέματα των δασικών πυρκαγιών.
Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε ποτέ ξανά τις σκηνές του 2007 και τις καταστροφές του 2009. Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στα προολυμπιακά δεδομένα της προστασίας των δασών βάζοντας έναν ουτοπικό στόχο: Ούτε ένα στρέμμα καμένης γης φέτος. Βάζεις έναν ουτοπικό στόχο για να τον πλησιάσεις όσο γίνεται πιο πολύ.
Η προετοιμασία, αγαπητέ συνάδελφε, για την αντιπυρική περίοδο άρχισε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα συνοψίσω πάρα πολύ περιληπτικά, γιατί σε αμέσως επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα της πυροπροστασίας και στη πρόληψη και στη καταστολή του και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα αναπτύξει εκεί τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: Την προετοιμασία την προκατασταλτική, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, για την οποία ρωτάτε στην ερώτησή σας και τον εθελοντισμό, που είναι πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα...................................

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Τους δασοπυροσβέστες μην ξεχνάμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ναι, θα έχουμε δίκυκλους πυροσβέστες. Θα είναι το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο στην ουσία θα αποτελεί η δίκυκλη προληπτική αστυνόμευση μέσα στα δάση, για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Περιπολίες, επίσης, θα γίνονται σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε και ο Στρατός προληπτικά και όχι μόνο κατασταλτικά να παρεμβαίνει για την προστασία και την πρόληψη που μας ενδιαφέρει πολύ και βέβαια η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει πάντοτε.
Έχει αποφασιστεί ότι σε περιόδους υψηλού κινδύνου θα αποκλείεται η κυκλοφορία σε κρίσιμες δασικές περιοχές, ώστε να μην τολμάει κανείς ούτε καν να σκεφτεί να περάσει από εκεί και να βάζει σε κίνδυνο το δάσος.
Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια στο θέμα της ενίσχυσης της φύλαξης με τους αγροφύλακες. Θυμάστε τους αγροφύλακες που τους καταργούμε ως Αγροφυλακή και εντάσσονται στις δασικές υπηρεσίες με στόχο τη δασική προστασία. Δηλαδή, ακόμα χίλιοι πεντακόσιοι άνθρωποι εντάσσονται στη φύλαξη και στην πρόληψη των δασών. Και βέβαια οι πεντέμισι χιλιάδες συμβασιούχοι εποχικοί πυροσβέστες μπαίνουν κι αυτοί στην πρόληψη –σωστά από χρόνια εκπαιδευμένοι- ώστε να βοηθήσουν και αυτοί.
Τέλος, πάρα πολλή δουλειά, σοβαρή και ουσιαστική, γίνεται για πρώτη φορά στον εθελοντισμό. Οι εθελοντές είναι δύο κατηγοριών, οι εθελοντές πυροσβέστες, μόνιμοι συνεργάτες της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, αυτές οι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες οργανώσεις στην Ελλάδα γύρω από κάθε δήμο, οι οποίες δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα ανοργάνωτα. Όπως είπατε και εσείς, τους πετούσαν ίσως νερό από τα ελικόπτερα. Προσπαθήσαμε να πιστοποιήσουμε, να οργανώσουμε καλύτερα, να εκπαιδεύσουμε και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτούς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, ώστε όχι μόνο να μην έρχονται σε αντίθεση, αλλά να συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο της. Με την Πολιτική Προστασία, λοιπόν, καταγράψαμε όλες τις οργανώσεις στην Ελλάδα και πιστοποιήσαμε αυτές που είναι πραγματικά ενεργές. Βρήκαμε δηλαδή ότι σε κάποιες εκατοντάδες από αυτές έξι χιλιάδες πιστοποιημένοι εθελοντές είναι σήμερα ενεργοί και έτοιμοι. Τους δώσαμε κάρτα, ώστε, όταν παρουσιάζονται εκεί ή δηλώνουν την παρουσία τους, η κάρτα τους να πιστοποιεί πως είναι πραγματικά πιστοποιημένοι. Εκπαιδεύονται αυτές τις ημέρες μέχρι τις 15 Μαΐου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε και να γνωριστούν με τους τοπικούς πυροσβέστες και να ξέρουν τι κάνουν κάθε φορά.............................."

Διαβάστε όλη την απάντηση στην επίσημη σελίδα του Υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ κ. ΒΟΥΓΙΑ.
Σ.Δ: ΤΡΙΣ ΛΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΟΡΕΥΟΥΝ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777