14 Μαΐου 2010

Οι πρώτες δασικές πυρκαγιές στην Ρόδο.

13/5/2010

Του Δ. Γκαρτζώνη

«Ποδαρικό» στην αντιπυρική περίοδο χθες με δύο πυρκαγιές στα Αφάντου και στην Κρεμαστή. Οι δύο πυρκαγιές εκτιμάται ότι οφείλονται σε κάψιμο ξερών κλαδιών και θα μπορούσαν να είχαν πάρει διαστάσεις σε περίπτωση που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι στο νησί. Xάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και με σύμμαχο τον ευνοϊκό καιρό, οι πυρκαγιές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, χωρίς να προκληθεί μεγάλη καταστροφή.
Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε θαμνώδη έκταση δίπλα στην αερογέφυρα Αφάντου. Οι κάτοικοι που είδαν να απειλούνται τα σπίτια τους, τηλεφωνούσαν συνεχώς στην πυροσβεστική υπηρεσία ζητώντας βοήθεια. Στον τόπο της πυρκαγιάς έφθασαν έξι οχήματα της ΠΥΡ και 16 πυροσβέστες.
Σε λιγότερο από δύο ώρες η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, έχοντας καταστρέψει περίπου δύο στρέμματα της θαμνώδους έκτασης.
Σε επιφυλακή βρισκόνταν και η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ., που διέθεσε οχήματα. Πρέπει να σημειωθεί, ότι κλήθηκε για ανωμοτί κατάθεση σήμερα στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρόδου ένας κάτοικος αφάντου, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την πυρκαγιά. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα προκύψουν από την προανάκριση που διενεργείται από την ΠΥΡ.
Λίγη ώρα αφού επέστρεψαν τα πυροσβεστική οχήματα από τα Αφάντου, και συγκεκριμένα στις 2.30 χθες το μεσημέρι, η ΠΥΡ δέχθηκε κλήση για νέα πυρκαγιά που σημειώθηκε στην Κρεμαστή στην περιοχή μεταξύ της Παναγίας της Ελεημονήτριας και του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Στον τόπο του συμβάντος έφθασε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και μέχρι τις 4.30 χθες το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Η κατεστραμμένη έκταση ανέρχεται στα τρία στρέμματα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε κάψιμο ξερών κλαδιών.

Πριν ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικά η αντιπυρική περίοδος και λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκαν τα μέτρα πυροπροστασίας, σημειώθηκαν στη Ρόδο δύο πυρκαγιές σε μία μόνο μέρα. Ακόμη ωστόσο περιμένουμε να έλθει στη Ρόδο το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο αναμένεται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.

Αναδημοσίευση απο την Πυροσβεστική Πύλη FIRE & RESCUE

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777