16 Μαΐου 2010

Με σοβαρές ελλείψεις ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.

Αρκετά αυξημένος χαρακτηρίστηκε για φέτος ο δείκτης επικινδυνότητας στο νομό μας για την εκδήλωση πυρκαγιών, λόγω της πυκνής βλάστησης, ως αποτέλεσμα των σημαντικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα.
Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από 1/5 έως 30/10, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή υπό την προεδρία του αντινομάρχη Λακωνίας κ. Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη και κατόπιν προσκλήσεως του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΝΑ Λακωνίας, το Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο....................
Επανερχόμενοι στη γενικότερη κατάσταση της χώρας μας, πρέπει να σημειωθεί ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με το 30% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων να είναι «γερασμένα», τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής καθηλωμένα στο «Ελ.Βενιζέλος» και χωρίς να έχουν συναφθεί οι μισθώσεις για επιπλέον ελικόπτερα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 3.500, ενώ ο αριθμός αυτός μεγαλώνει διαρκώς από τις αρχές του έτους, καθώς πολλοί συνάδελφοι τους έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποχώρηση από το Σώμα και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα περίπου 400 χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες και 14 διοικητές πυροσβεστικών υπηρεσιών έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ενώ το μεγαλύτερο κύμα αποχωρήσεων αξιωματικών της Πυροσβεστικής, αναμένεται να εμφανιστεί εν μέσω του καλοκαιριού, καθώς αρκετοί τότε θα έχουν συμπληρώσει τους προβλεπόμενους μήνες υπηρεσίας για να αποχωρήσουν από το Σώμα. Και τα κενά αυτά, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν μέσα στην αντιπυρική περίοδο.
Την ίδια ώρα, εκκρεμεί το θέμα των 5.500 συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, που υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην οικονομία δεν φαίνεται να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς.
Παράλληλα, κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιούνται από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες οχήματα που χαρακτηρίζονται ως γερασμένα καθώς είναι άνω των δέκα ετών. Βάσει στοιχείων, περίπου το 30% του συνολικού στόλου των οχημάτων της υπηρεσίας έχουν ξεπεράσει τα είκοσι χρόνια «ζωής».............

Διαβάστε όλο το άρθρο στον ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
Ευχαριστώ τον συνάδελφο από ΣΠΑΡΤΗ που μου το έστειλε.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777