25 Αυγούστου 2010

"Μπαλάκι" οι ευθύνες για την πυρανίχνευση στο φοινικόδασος της Πρέβελης.

"Μπαλάκι" από την Περιφέρεια στην Πυροσβεστική !!!

Η Περιφέρεια Κρήτης είχε ζητήσει από την Πυροσβεστική να τοποθετήσει μόνιτορ στα γραφεία της ώστε να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση το φοινικόδασος της Πρέβελης, ωστόσο η Πυροσβεστική αρνήθηκε επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν έχει αρμοδιότητα για την πρόληψη και έλαβε εξάλλου το αίτημα πολύ αργότερα από ό,τι ισχυρίζεται η Περιφέρεια.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος διέταξε την Τρίτη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το σύστημα πυρανίχνευσης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ αλλά ουδέποτε λειτούργησε.
Ο κ. Καρούντζος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι το σύστημα δεν λειτούργησε επειδή υπήρχαν «γραφειοκρατικά ζητήματα» μεταξύ Πυροσβεστικής και Περιφέρειας.
Η χρηματοδότηση για το σύστημα εγκρίθηκε το 2007 από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Αφορούσε την εγκατάσταση 28 πυλώνων και ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, από τον Ψηλορείτη μέχρι τη Μονή Πρέβελη. Οι σταθμοί θα μετέδιδαν μετεωρολογικά στοιχεία και εικόνες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο.
Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει τότε πρόταση στην Πυροσβεστική να τοποθετήσει μόνιτορ ώστε να έχει δυνατότητα ελέγχου. Η Πυροσβεστική αρνήθηκε με το αιτιολογικό ότι το μόνιτορ θα έπρεπε να παρακολουθείται σε 24ωρη βάση.
Από την πλευρά του, όμως, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, δήλωσε ότι η πυροσβεστική δεν ενημερώθηκε για το θέμα το 2007. Μόλις στις 29 Ιουλίου 2010 έλαβε έγγραφο για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ στην Πυροσβεστική. Τότε, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση, καθώς η υπηρεσία είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθηση-πυρανίχνευσης.
Άλλωστε, δήλωσε ο κ. Τζίφας, «εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ούτε επιτροπές γίνονται, ούτε τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν. Η Πυροσβεστική είναι για την καταστολή και όχι για την πρόληψη, τομέας ο οποίος ανήκει στη δασική υπηρεσία, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του 1998».
Η Πυροσβεστική υποστηρίζει
ακόμα ότι το σύστημα δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα στη φωτιά της Κυριακής ακόμα κι αν λειτουργούσε: «Ακόμα και το σύστημα παρακολούθησης να είχε τοποθετηθεί στη Μονή Πρέβελη, όπως είχε σχεδιαστεί, δεν θα πρόσφερε στη συγκεκριμένη περίπτωση κανένα θετικό αποτέλεσμα, διότι η φωτιά ξεκίνησε από τα Λευκώγια, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί και μετά προχώρησε προς την Πρέβελη» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της υπηρεσίας

ΠΗΓΗ:
ΤΟ ΒΗΜΑ
Σ.Δ: Ποιος δουλεύει ποιόν σε αυτή την χώρα ;;;; Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνετε αυτό, το "έγκλημα" είναι κατ εξακολούθηση από τους υπευθυνοΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ που κατέχουν πόστα στον κρατικό μηχανισμό. Πάντα σε μία μεγάλη καταστροφή ΟΛΟΙ προσπαθούν να βγάλουν τον κ.....ο τους από έξω !!!
ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΩ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΣΑΝΙΔΑ !!! Στο ίδιο έργο θεατές ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777