23 Αυγούστου 2010

Μια από τα ίδια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ....

Κάηκαν σπίτια στον Αετό
Περιορίστηκε η φωτιά στην Κάρυστο - Ενας νεκρός στο Ρέθυμνο


Σε μία χαράδρα στην περιοχή Αετός, στο Κοκκινόχωμα, έχει περιοριστεί η μεγάλη πυρκαγιά, που τα προηγούμενα 24ωρα κατέκαψε την Κάρυστο. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει και έτσι με το πρώτο φως της ημέρας τρία ελικόπτερα της πυροσβεστικής επιχειρούν από αέρος, ενώ στην περιοχή αναμένεται να φτάσουν και δύο αεροσκάφη Καναντέρ.
Επίσης, στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Όπως δήλωσε στο «Mega» ο αντιδήμαρχος Καρύστου Αντώνης Πολυχρονίου, οκτώ σπίτια έχουν καεί.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Αετό. Το πρώτο κρίσιμο 12ωρο επικράτησε πανικός. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης
«όλο το βράδυ παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Με δυσκολία αναπνέαμε από τους καπνούς, ακόμη και στην παραλία. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος».

Κρήτη: Φωτιά στην Πρέβελη και ένας νεκρός στο Ρέθυμνο

Ένας 55χρονος βρέθηκε την Κυριακή νεκρός σε αγροτική τοποθεσία έξω από το χωριό Ροδάκινο, στο Ρέθυμνο Κρήτης, όπου μεγάλη πυρκαγιά έκαψε τις προηγούμενες ώρες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.
Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για να διεξαχθεί ιατροδικαστική έρευνα και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι ο άτυχος άνδρας να τραυματίστηκε από άγνωστη αιτία και να έχασε τη ζωή του από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.
Τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, αυτό στην Πρέβελη, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική, δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνης κ. Μπαγιαρτάκης, ότι είναι οι συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.
«Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι οι ισχυροί άνεμοι από τους οποίους μάλιστα δεν μπορείς ούτε να σταθείς όρθιος» είπε χαρακτηριστικά.
Το φοινικόδασος έχει, το δεύτερο μεγαλύτερο στην περιοχή, έγινε στάχτη. Η φωτιά, αν και απείλησε το μοναστήρι της περιοχής, τη γνωστή Μονή Πρέβελη, στη συνέχεια άλλαξε πορεία.
Τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο κινδύνευσαν σοβαρά, αλλά ευτυχώς τόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης όσο και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα έσωσαν στο παρά πέντε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Η φωτιά στο φοινικόδασος είναι υπό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.

Διαβάστε περισσότερα: TO BHMA

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777