21 Αυγούστου 2010

Πυροσβέστες Μόνο Μέσω Πανελλαδικών !!!!

Πανεπιστημιακού επιπέδου γίνονται οι σχολές της πυροσβεστικής, με παράλληλη εισαγωγή απλών πυροσβεστών και αξιωματικών μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας προωθεί σχετικό νομοσχέδιο, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αλλάζει άρδην το καθεστώς που επικρατεί, ενισχύοντας το πυροσβεστικό σώμα με έμψυχο δυναμικό σε ετήσια βάση, ενώ σχεδιάζεται η ίδρυση πυροσβεστικής ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, αφού η αρμόδια μικτή ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο έχει καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τη μορφή του σχεδίου νόμου. Παράλληλες προτάσεις έγιναν και για την ανωτατικοποίηση των σχολών της αστυνομίας και του λιμενικού.
Το σημερινό καθεστώς εισαγωγής στο πυροσβεστικό σώμα χαρακτηρίζεται αδιαφανές και επιπρόσθετα δεν καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται. Η ενίσχυση του σώματος σε έμψυχο δυναμικό γίνεται μόνο με προκηρύξεις διαγωνισμών, ενώ η εκπαίδευση των πυροσβεστών δεν διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Μόνο για τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής η εισαγωγή γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με τη συμμετοχή μόνον εν ενεργεία πυροσβεστών.

Μέχρι τέλος του χρόνου στη Βουλή
Ελπίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και η αλλαγή στην εκπαίδευση των πυροσβεστών δεν αποκλείεται να ισχύσει και από τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, αν και για την εφαρμογή του νόμου προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος. “Βασικοί στόχοι είναι η αντικειμενικοποίηση, η διαφάνεια στις εισαγωγές πυροσβεστών, αλλά και η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης”, παρατηρούσαν πηγές του υπουργείου που συμμετείχαν στη σύνταξη της πρότασης για το νέο νομοσχέδιο.
Τον σχεδιασμό του υπουργείου επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο οποίος δήλωσε στη “Μ” ότι “όσο πιο αναγκαία γίνεται η προστασία του πολύτιμου οικολογικού αποθέματος της χώρας μας, τόσο πιο απαραίτητη είναι η αναβάθμιση του επιπέδου των ικανοτήτων και των γνώσεων του προσωπικού των πυροσβεστικών υπηρεσιών”. Σχετικά με την απόφαση η εισαγωγή να γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων επισήμανε πως αυτό “διασφαλίζει την αξιοκρατία και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων των ένστολων πολιτών. Και βέβαια η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το σύνθετο πρόβλημα της πυροπροστασίας να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της καταστολής και της κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και των άλλων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας”, σημείωσε.
Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και οι συνδικαλιστές της πυροσβεστικής, καθώς επί χρόνια ζητούν να είναι αξιοκρατικά τα κριτήρια εισαγωγής των συναδέλφων τους, αφού το σύστημα των συνεντεύξεων είχε αμφισβητηθεί έντονα. “Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γίνεται η εισαγωγή από τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ενίσχυση σε ετήσια βάση και όχι με σποραδικούς διαγωνισμούς με αμφισβητούμενα κριτήρια. Το σύστημα δεν θα είναι τρωτό. Εδώ και χρόνια κάνουμε εμείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή”, υποστήριξε μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Δάρατζης. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη αντιπροσωπεία της Ένωσης έχει συναντηθεί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη συζητώντας το θέμα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε ΟΛΟ το άρθρο στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σ.Δ: Αντε και ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ !!! Κύριε Υφυπουργέ και για εμάς ήσουν υπεύθυνος αλλά δεν είδαμε ακόμα να ανακοινώνεις νομοσχέδιο για την εργασιακή αποκατάσταση ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ !!!

Ε ρε γλέντια που θα έχουμε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη !!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777