05 Οκτωβρίου 2010

Ενημέρωση απο τους Νομικούς μας συμβούλους για τον έναν μήνα.

Αθήνα, 1η Οκτωβρίου 2010

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ 9 ερωτήματος που μας θέσατε αναφορικά με τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για το ζήτημα της μείωσης του φετινού χρόνου απασχόλησης σας από 8 σε 7 μήνες σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Κατά την εκτίμηση μας η υπ’ αρ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.12/17/2972 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 1 του ΠΔ 124/2003, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ΠΔ 121/2007, το οποίο ρητώς ορίζει ότι η διάρκεια της απασχόλησής σας ανέρχεται στους οκτώ (8) μήνες ετησίως.
Δύο είναι οι λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στη δικαστική προσφυγή. Ο πρώτος είναι ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δημιουργηθεί η εντύπωση προς το Δημόσιο ότι αποδεχόμαστε το «ψαλίδισμα» ενός μήνα ( αφού κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι «ανοίγει όρεξη» για μεγαλύτερες περικοπές), ο δεύτερος είναι η αποστέρηση ενός μισθού.
Η πρότασή μας είναι να κατατεθεί αγωγή με την οποία θα ζητάμε να καταβληθεί στον καθένα σας έντοκα ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος ενός μηνιαίου μισθού. Στην περίπτωση που γίνουν δεκτοί από το δικαστήριο οι ισχυρισμοί μας, θεωρούμε σωστό να γνωρίζετε ότι το ποσό που θα εισπράξετε από την Υπηρεσία θα είναι μειωμένο κατά το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει ο καθένας από εσάς (δηλαδή μηνιαίος μισθός μείον επίδομα ανεργίας).
Αναφορικά με τη δυνατότητα προσφυγής στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να επιδιωχθεί η παραμονή στην εργασία κατά ένα μήνα, θεωρούμε ότι οι πιθανότητες θετικού αποτελέσματος είναι εξαιρετικά μικρές, και ως εκ τούτου την αποκλείουμε.
Για τον δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης σας αυτής από το γραφείο μας οι οικονομικοί όροι είναι οι εξής:
- 12 ευρώ ο κάθε προσφεύγων για την αντιμετώπιση των δικαστικών εξόδων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας (Πρωτοδικείο- Εφετείο- Άρειος Πάγος). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ήτοι 10 ευρώ + 23% ΦΠΑ = 12 ευρώ.
- Ποσοστό 10% επί του τελικού επιδικασθέντος ποσού από το οποίο θα αφαιρεθεί το προκαταβληθέν ποσό των 10 ευρώ.
Τα έγγραφα που πρέπει να αποστείλετε στο γραφείο μας έως και τις 15 Νοεμβρίου είναι τα ακόλουθα:
(Α) Συμπληρωμένο ενημερωτικό.
(Β) Υπογεγραμμένο πληρεξούσιο-εργολαβικό.
(Γ) Βεβαίωση προϋπηρεσίας (μόνο Πυροσβεστική).
(Δ) Εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας μηνός Σεπτεμβρίου (φωτοτυπία).

Για περαιτέρω διευκρινήσεις θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση κατόπιν συνεννόησης μαζί σας.

Με εκτίμηση,
Νικολουτσόπουλος
Δερμιτζάκη
Καμπίτης
Βαλαβάνης


Σ.Δ: Το παραπάνω μας λέει ξεκάθαρα ότι ασφαλιστικά μέτρα ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε αλλά να καταθέσουμε αγωγή και ΑΝ δικαιωθούμε να λάβουμε το μισθό μας π.χ 906 € μικτά μισθός (συν τόκους ας πούμε 50) μείων 450 € το ΟΑΕΔ ίσον 506 μικτά € και θέλω να πιστεύω και τα ένσημα. ΑΝ κερδίσουμε την αγωγή.
Όσοι συνάδελφοι θέλουν να προμηθευτούν το πληρεξούσιο εργολαβικό να επικοινωνήσουν με τα σωματεία τους. Για λόγους δεοντολογίας και για να μην βρω και κανέναν μπελά στα καλά καθούμενα, εγώ δεν το ανεβάζω.
Επίσης όπως έμαθα τις επόμενες ημέρες η ΠΟΣΠΥΔ θα πάρει και άλλες προσφορές από δικηγορικά γραφεία και θα μας ενημερώσει.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777