05 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή της ΠΟΣΠΥΔ στον Χρυσοχοϊδη.

Μέγαρα, 5 Οκτωβρίου 2010
Αρ.Πρωτ: 41

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
στην πολύμηνη θητεία σας σαν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συντάχθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και της Ομοσπονδίας μας, ένα πόρισμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων, 21 άτομα από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας, Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και την ΠΟΣΠΥΔ. Το πόρισμα αυτό κατατέθηκε από τον πρώην Υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια στη Βουλή στις 15/06/2010 με τη δέσμευση ότι θα προωθηθεί σε σχέδιο νόμου.
Εν τέλει στις 23/07/2010 λάβαμε γνώση από υπηρεσιακούς παράγοντες προφορικά και στις 05/08/2010 μετά τη συνάντηση μαζί σας το λάβαμε γραπτώς και σας γνωστοποιήσαμε εγγράφως τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ώστε να συμβαδίζει με το πόρισμα, όπως και συμφωνήσατε. Μετέπειτα υπήρξε το κλείσιμο της Βουλής λόγω θερινής περιόδου και στη συνέχεια έγινε ο ανασχηματισμός.
Σας καλούμε να υπενθυμίσετε και εσείς όπως κάνουμε και εμείς στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μας τις θέσεις, δεσμεύσεις σας στις 05/08/2010 αλλά και στις 03/12/2009 καθώς και του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ώστε να το γνωρίζει και η νέα πολιτική ηγεσία μας, είναι:
Αναγραφή στο σχέδιο νόμου για κάλυψη 4.000 θέσεων ειδικών πυροσβεστών.
Με υποχρεωτική εκπαίδευση (άρθρο 25, Π.Δ. 50/2001).
Να ισχύουν όλες οι διατάξεις που προβλέπονται και στο μόνιμο προσωπικό.
Εφαρμογή όπως του Ν. 3181/2003, άρθρο 2 για όλους τους ειδικούς πυροσβέστες.
Να συνεχίσουν να εργάζονται οι συνάδελφοι που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Να σας υπενθυμίσουμε κ. Υπουργέ ότι βάσει του πορίσματος του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, το Ελληνικό Δημόσιο έχει μεγάλο όφελος, όπως:

Α. Θα καλυφθούν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες του Π.Σ.
Β. Δεν θα χρειάζεται πλέον να προσλαμβάνονται νέοι εποχικοί πυροσβέστες και έτσι δεν θα δημιουργηθεί στο μέλλον νέα γενιά εποχικών.
Γ. Δεν προκαλείται ιδιαίτερο κόστος, δεδομένου ότι είναι μικρό το επιπλέον κόστος της μονιμοποίησης (το κόστος της πρόσληψης ενός ιδιώτη ως πυροσβέστη, αντιστοιχεί στο κόστος της μονιμοποίησης τεσσάρων εποχικών πυροσβεστών, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της ομάδας εργασίας από το Π.Σ.).
Υπάρχουν και πολλαπλάσια οφέλη ακόμα για την πολιτεία όπως σας αναφέρουμε μερικά:
1)
Πολύ καλή γνώση και εντοπιότητα των συμβασιούχων πυροσβεστών στις περιοχές αυτές (δρόμους, τοποθεσίες, ιδιομορφίες εδάφους, περιοχές, πολύ καλή γνώση δασικών δρόμων και μονοπατιών).
2) Μείωση της ανεργίας και τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
3) Μέγιστη αποτελεσματικότητα του Π.Σ. καθώς είμαστε καλά εκπαιδευμένοι, έμπειροι και έχουμε ήδη ενσωματωθεί στο Π.Σ. εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ήδη διανύουμε τον 10ο μήνα του τρέχοντος έτους και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μέχρι τώρα είχαν μείωση των μισθών, των δώρων, των επιδομάτων, τη μη χορήγηση των ΜΑΠ, την μη εξόφληση των εκτός έδρας καθώς και τη μείωση μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από 8 μήνες απασχόλησης σε έως 7 μήνες. Κύριε Υπουργέ
, σας καλούμε να ενημερώσετε εκτενώς τη νέα πολιτική ηγεσία και να συμβάλετε θετικά ώστε να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό η επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων πυροσβεστών και να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό το διευρυμένο σχέδιο νόμου.
Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και ενημέρωσή μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Παπαντώνης Κων/νος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φαραντάκης Αλέξανδρος

Σ.Δ: Συμφωνώ με την κίνηση να σταλεί έγγραφο στο Χρυσοχοϊδη για να "θυμηθεί" τι υποσχόταν πριν έναν σχεδόν χρόνο.
Θα σχολιάσω 2-3 πράγματα από το έγγραφο.

1ο Για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι το σχέδιο νόμου μας ήταν γνωστό από τον Ιούλιο (αφού μάλιστα το διαπραγματευόμασταν στο ΥΠ.ΠΡΟ-ΠΟ και ΥΠ.ΕΣ. εκείνες τις ημέρες) και μάλιστα πάνω σε αυτό η ΠΟΣΠΥΔ έθεσε προφορικά και κατόπιν γραπτά τις δικές μας ενστάσεις - διορθώσεις στον τότε Υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ Χρυσοχοϊδη.
2ο Εάν και εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση (έτσι όπως πήγαμε πίσω χλωμό το κόβω) όσον αφορά του συναδέλφους που είναι άνω των 49 ετών ο ΥΠ.ΕΣ έχει κάνει πρόταση για να εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ έως την συνταξιοδότησή τους.
3ο Επιτέλους χρησιμοποιήθηκε από το πόρισμα αυτό που φωνάζω καιρό τώρα:
"Α. Θα καλυφθούν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες του Π.Σ.
Β. Δεν θα χρειάζεται πλέον να προσλαμβάνονται νέοι εποχικοί πυροσβέστες και έτσι δεν θα δημιουργηθεί στο μέλλον νέα γενιά εποχικών.
Γ. Δεν προκαλείται ιδιαίτερο κόστος, δεδομένου ότι είναι μικρό το επιπλέον κόστος της μονιμοποίησης (το κόστος της πρόσληψης ενός ιδιώτη ως πυροσβέστη, αντιστοιχεί στο κόστος της μονιμοποίησης τεσσάρων εποχικών πυροσβεστών, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της ομάδας εργασίας από το Π.Σ.)".
Είναι το Α και το Ω μέσα σε 8 σειρές !!!

Πολύ επίσης θα ήθελα να μάθω τις αντιδράσεις του ΤΕΩΣ ΥΠ. ΠΡΟ-ΠΟ που για να μην ξεχνάμε έλεγε "εγώ σας έβαλα στην 5ετία το 2003 εγώ θα το τελειώσω τώρα" και ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ για να δούμε μπας και κάνει καμία εντυπωσιακή επανείσοδο έστω και καθυστερημένα.
Το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε στο Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση, Παπουτσή, στο Υφυπουργό Οθωνα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον πρόεδρο της ΓΣΣΕ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777