12 Νοεμβρίου 2010

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Θέμα: «Σχετικά με την σημαντική έλλειψη δύναμης στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια στο Νομό Δωδεκανήσου»

Με πολλά και σημαντικά προβλήματα ταλανίζεται το... Πυροσβεστικό Σώμα στο νομό Δωδεκανήσου. Το κυριότερο από αυτά αφορά στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα όλες οι υπηρεσίες και τα κλιμάκια στα νησιά του νομού. Το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά έντονο γιατί επιτείνεται και από τη γεωγραφική ασυνέχεια, που χαρακτηρίζει τον πολυνησιακό νομό μας, γεγονός που καθιστά εξαιρετική δύσκολη τη μεταφορά προσωπικού από νησί σε νησί, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, η πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου, λόγω έλλειψης προσωπικού, μπορούσε να έχει σε ετοιμότητα τρεις βάρδιες των έξι με επτά ατόμων και τη δυνατότητα εξόδου τριών πυροσβεστικών οχημάτων για οποιοδήποτε περιστατικό. Με την εφαρμογή των οκτάωρων κυλιόμενων βαρδιών, τα άτομα σε κάθε βάρδια μειώθηκαν κατά ένα με δύο και, αντίστοιχα, τα οχήματα από τρία σε δυο. Η δύναμη αυτή σαφώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί και να εξασφαλίσει την πυρασφάλεια σε ένα νησί 120.000 κατοίκων περίπου, με τεράστιο όγκο τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, εκατοντάδες ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και μεγάλο οδικό δίκτυο. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται και στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου η υπηρεσία διαθέτει μόνο τέσσερα με πέντε άτομα σε κάθε βάρδια, τη στιγμή που, ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των πτήσεων υπολείπεται μόνον αυτή του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην Κω και την Κάρπαθο. Στην Κω η κάθε βάρδια επανδρώνεται από τέσσερις με πέντε πυροσβέστες και έχει σε ετοιμότητα δύο πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες η υπηρεσία υποχρεούται να στέλνει δυο πυροσβέστες με περιπολικό όχημα στην Κάλυμνο. Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετωπίζει η υπηρεσία και στο αεροδρόμιο, όπου εκεί η δύναμη των πυροσβεστών ανέρχεται σε τέσσερα με πέντε άτομα ανά βάρδια. Στην Κάρπαθο οι πυροσβέστες σε κάθε βάρδια ανέρχονται σε τρεις και έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και το εξαιρετικά δύσκολο ανάγλυφο του νησιού. Τονίζεται ότι σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού οι ενισχύσεις από τη Ρόδο χρειάζονται οκτώ με δώδεκα ώρες για να φτάσουν στο νησί.
Επειδή είναι γεγονός ότι οι πυροσβέστες στα Δωδεκάνησα έχουν φτάσει στα όρια τους προσπαθώντας να καλύψουν όσο μπορούν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Επειδή η γεωγραφική ασυνέχεια του νομού μας δεν ευνοεί τη λύση του μεταφερόμενου προσωπικού από νησί σε νησί.
Επειδή η εξασφάλιση της πυρασφάλειας είναι αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδικά όταν αυτός ο πολίτης ζει σε ακριτικά νησιά.
Επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γενικά, αδυνατεί να αντιληφθεί την έννοια της νησιωτικότητας η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων στο νομό Δωδεκανήσου;
2. Σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κλιμακίων με επαρκή στελέχωση στα νησιά της Δωδεκανήσου, ή, αντίθετα, σκοπεύει ενόψει περικοπών να καταργήσει και κάποια από τα ήδη υπάρχοντα; Στην περίπτωση κατάργησης, ποια κλιμάκια θα καταργηθούν;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ΠΗΓΗ: kosnews24

Σ.Δ: Και που είστε ακόμα κυρία Ιατρίδη. Με το κλείσιμο των κλιμακίων, εάν τελικός εφαρμοσθεί, το επόμενο καλοκαίρι δεν θα είναι απλός θερμό θα είναι ΚΑΥΤΟ !!! Με το να μετακινούν κόσμο από τα κλιμάκια στους Σταθμούς δεν λύνεται το πρόβλημα των 4.500 οργανικών κενών απλά μεταφέρετε σε άλλη "διάσταση" που με τον καιρό θα γίνει πιο εμφανείς.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777