03 Δεκεμβρίου 2010

Πύρινος εφιάλτης στο Ισραήλ

Εχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων, έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασών και υποχρέωσε 13.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγαλύτερη φωτιά σε δασική έκταση που έχει ξεσπάσει ποτέ στο Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες για να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις πλαγιές του λόφου Κάρμελ, ανατολικώς της Χάιφα, έχει στοιχίσει τη ζωή 40 ανθρώπων, έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασών και υποχρέωσε 13.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, απείλησαν σπίτια στο χωριό Τιράν ΧαΚάρμελ, το οποίο οι κάτοικοι εγκατέλειψαν από χθες το βράδυ, όταν κατέστη σαφές ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να ελέγξουν το μέτωπο της φωτιάς. Απειλήθηκαν επίσης άλλα τέσσερα χωριά, που έχουν εκκενωθεί.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε χθες τη νύχτα την περιοχή, έκανε λόγο για "καταστροφή, που μέχρι τώρα δεν είχαμε ξαναδεί".
«Χάσαμε τον έλεγχο της φωτιάς»,
παραδέχτηκε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στη Χάιφα, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γίνει εκτίμηση για το πότε θα τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα πραγματοποιούν ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, ενώ βοήθεια στέλνουν επίσης η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία, η Ιορδανία και η Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα Μπόινγκ 747 με επιβραδυντικά χημικά.
Από τους 40 νεκρούς, οι 36 ήταν εκπαιδευόμενοι φύλακες σε φυλακή, οι οποίοι εστάλησαν για να βοηθήσουν τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα που απειλούσε η φωτιά, αλλά το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από τις φλόγες.
Εχασαν επίσης τη ζωή τους δύο αστυνομικοί, ένας εθελοντής πυροσβέστης και ένας πολίτης. Άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Χάιφα.

ΠΗΓΗ:
ΕΘΝΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777