16 Φεβρουαρίου 2011

Θετικοί οι φορείς στο ν/σ για την αστυνομική αυθαιρεσία.

Θετικά σχόλια εξέφρασαν σε γενικές γραμμές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι φορείς των σωμάτων ασφαλείας, στους οποίους αφορά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», με το οποίο επιλύονται χρόνια αιτήματα και εκκρεμότητες.

Σύμφωνος με όλο το νομοσχέδιο, πλην μιας διάταξης που αφορά στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών της Αττικής, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Ιωάννης Μακρής.
Ο ίδιος μίλησε για ρύθμιση που ετέθη εκτός διαδικασίας διαβούλευσης και συνιστά «μεθόδευση και ωμή παράβαση στα συνδικαλιστικά δρώμενα», ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε, ότι η Ένωση θα προσβάλει τη διάταξη ως αντισυνταγματική.
Πρόκειται για διάταξη, σύμφωνα με την οποία επαναπροσδιορίζεται το καθεστώς ίδρυσης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. ανά αστυνομική διεύθυνση και όχι νομό, όπως σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο κ. Μακρής, επιδιώκεται η πολυδιάσπαση της μεγαλύτερης πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας, με 16.000 μέλη, με δυνατότητα δημιουργίας ίσως και πλέον των 45 πρωτοβάθμιων σωματείων.
Τη θέση αυτή ενστερνίζονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν κατά τη συζήτηση επί της αρχής έκαναν λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Ένωσης Αττικής, γεγονός που διέψευσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επικαλούμενος την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των αστυνομικών.
Με τον κ. Μακρή διαφώνησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, που σημείωσε ότι η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση ήταν πάγιο και διαχρονικό αίτημα της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των αστυνομικών.

Κατά την άποψή του, η επίμαχη διάταξη δεν αναφέρει πουθενά διάλυση σωματείων, άρα δεν είναι αντισυνταγματική, ενώ προέβλεψε ότι δεν θα δημιουργηθούν περισσότερες από πέντε πρωτοβάθμια σωματεία στο λεκανοπέδιο.
Για τη σύσταση του Γραφείου για την αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι το γραφείο αυτό θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο και τα μέλη του να μη διορίζονται αποκλειστικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά κι από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πίλιουρας εξέφρασε διαφωνία με τον τρόπο που θα δημιουργηθεί ο θεσμός των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, διότι, όπως είπε, θα καταληφθούν οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού από τους πενταετούς υποχρέωσης, υποβιβάζοντας το επίπεδο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όσον αφορά στο Γραφείο για τα περιστατικά αυθαιρεσίας, ο κ.Πίλιουρας διεφώνησε με τη διατήρηση της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος ακόμη και στην περίπτωση αθώωσης του αστυνομικού υπαλλήλου.

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης- Διάσωσης, Κώστας Παπαντώνης, που χαιρέτισε με δάκρυα στα μάτια τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς θητείας που θα αντικαταστήσουν τους εποχικούς πυροσβέστες.
Υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκαν δέκα εποχικοί πυροσβέστες στις μάχη με τις φωτιές, τόνισε ότι η απορρόφηση των εποχικών πυροσβεστών θα αποβεί προς όφελος του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι από τους 5.385 συμβασιούχους θα τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση περί τους 3.800-4.000 συμβασιούχων.

Ο Ευάγγελος Καναβιτσάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ελληνικής Αγροφυλακής, η οποία καταργείται με το νομοσχέδιο και οι 1.380 σήμερα υπηρετούντες απορροφώνται από τη Δασική Υπηρεσία, έκρινε ότι θα υπάρξει σημαντικό κενό με την κατάργηση της Αγροφυλακής και ζήτησε από την κυβέρνηση οι μετατασσόμενοι να ασχοληθούν με βάση τις γνώσεις και εμπειρίες τους.
Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασίλης Ντούμας, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση των ειδικών φρουρών για τις ρυθμίσεις τους νομοσχεδίου, για τη δυνατότητα μετάθεσης τους εκτός Αττικής και τη δυνατότητα συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Σ.Δ: Ο κ. Πίλιουρας καλά θα κάνει να διαβάσει πρώτα το σχέδιο νόμου και μετά να πάει σε επιτροπές.
Έχει μείνει στην διαβούλευση την ώρα που έχουν γίνει χίλιες αλλαγές και μιλούσε για επικουρικούς πυροσβέστες.
Πιάστηκε αδιάβαστος από τους βουλευτές και ψαχνόταν να δει από αυτούς τι αλλαγές έχουν γίνει και φυσικά
εισέπραξε και την καζούρα απο μέρους τους.

Οφείλω να πω όμως ότι μετά είπε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο δικό μας θέμα αλλά μάλλον εννοούσε με τα δικά του στάνταρ.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777