17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ανατροπές για τους ένστολους

Νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ για τη συνταξιοδότηση των ένστολων με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε... δόσεις. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως μέσα σε μία πενταετία τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης από 24,5 θα φτάσουν στα 40 (μεταξύ των οποίων, ωστόσο, θα είναι και πλασματικά χρόνια).
Οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος καταγράφονται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Συγκεκριμένα, τρεις είναι οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (3865/10):
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι «πόρτες εξόδου» πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους ή εναλλακτικά 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης δεν αγγίζει τους στρατιωτικούς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (με βάση τα ισχύοντα κατά περίπτωση) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα παλαιά όρια ηλικίας και δεν επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους μέχρι τότε δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις ξεκινά φέτος η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μέχρι πέρυσι απαιτούνταν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ωστόσο φέτος θα χρειαστούν 26 χρόνια.
Η αύξηση των απαιτούμενων ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα το 2014 να απαιτούνται 30,5 έτη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας. Νέες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους τρίτεκνους, με τις αλλαγές να ευνοούν τους άντρες ασφαλισμένους, αλλά να επιβαρύνουν σημαντικά τις γυναίκες. Ουσιαστικά καθιερώνεται ενιαίο καθεστώς στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές διατάξεις μπορεί να ασκηθεί πλέον και από τους δύο γονείς.........................
Τέλος, και στα Σώματα Ασφαλείας δίνεται η δυνατότητα αναγνώριση του χρόνου σπουδών, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερα η θεμελίωση δικαιώματος, αλλά και να δοθεί προσαύξηση στη σύνταξη. Μάλιστα, με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο καταργούνται οι περιορισμοί, με βάση τους οποίους έπρεπε να συμπληρωθεί 25ετία για την προσμέτρηση του χρόνου σπουδών.

ΠΗΓΗ:
ΕΘΝΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777