15 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Σχέδιο Νόμου.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης του Σχεδίου Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις »

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις και τις παρατηρήσεις των εισηγητών για το συζητούμενο σχέδιο νόμου. Ιδίως μετά την πληρέστατη εισήγηση του εισηγητή μας κ.Δαμιανάκη, δεν μένουν πολλά για να πω εγώ προσωπικά. Θέλω όμως να σταθώ σε ορισμένα σημεία, τα οποία θεωρώ κρίσιμα, και να τα αναδείξω ακόμη περισσότερο, στα πλαίσια πάντα της συζήτησης κατ’αρχήν που τελείται σήμερα.

Όσον αφορά τη σύσταση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, είναι γνωστό σε όλους μας ότι στον τομέα του πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, υπάρχει εδώ και δεκαετίες, ίσως και από γενέσεως του ελληνικού κράτους, ένα κενό ελέγχου. Ένα κενό που οι σύγχρονες δημοκρατίες το έχουν ήδη αντιμετωπίσει. Ένα κενό για το οποίο η χώρα μας έχει δεχθεί την κριτική των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.........................................
.......
Έρχομαι τώρα στο θέμα των πυροσβεστών. Όπως ανέφερε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο κ. Δαμιανάκης, με αυτή τη ρύθμιση υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, και του ΠΑΣΟΚ, και συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.

Κύριο καθήκον αυτών, θα είναι η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και των δυσκολιών που υπάρχουν λόγω της αναλογίας 5 προς 1 , όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης.
Με το «νέο αίμα» που θα εισέλθει στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα καλυφθούν με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό πολύτιμη εμπειρία των ανθρώπων που έχουν ήδη υπηρετήσει ως εποχικοί πυροσβέστες.
Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι επί χρόνια οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσφέρει τα μέγιστα ιδιαίτερα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και ότι πρέπει πλέον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την επίλυση αυτής της ιδιότυπης ομηρίας τους.
Και μιλάω για βιώσιμη λύση και όχι τακτοποίηση. Γιατί αρκετές ήταν τα τελευταία χρόνια οι εξαγγελίες για «τακτοποίηση» και για «μονιμοποίηση», η οποία ποτέ όμως δεν ήρθε.
Με τις διατάξεις όμως του παρόντος νομοσχεδίου, με αυτό το άρθρο, εμείς, μέσα σε μία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την οικονομία μας συγκυρία, ερχόμαστε να θέσουμε ένα τέλος στην ανασφάλεια των εποχικών Πυροσβεστών, με τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας στο Πυροσβεστικό Σώμα των «Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης». Στην κατηγορία αυτή, όσοι ενταχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου, θα καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις.
Ως Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα έχουν δικαίωμα πρόσληψης, με σύστημα φυσικά αντικειμενικών κριτηρίων, πολίτες που δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος ηλικίας και με τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου.
Δικαίωμα πρόσληψης όμως δίδεται φυσικά και σε εποχικούς πυροσβέστες, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος ηλικίας τους, κατέχουν απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, και είχαν την ιδιότητα αυτή σε είτε κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010, είτε σε μία εξ αυτών, και σε πέντε τουλάχιστον κατά τα έτη 2000-2007.
Ορίζονται επίσης τα κριτήρια πρόσληψης, η διαδικασία ανανέωσης της θητείας και δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης με απολυτήριο λυκείου, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψης δεν είχαν υπερβεί το 35ο έτος ηλικίας να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό αντί να ανανεώσουν τη θητεία τους.
Επιπλέον ορίζονται τα καθήκοντα, οι αποδοχές, η ασφάλιση και αρκετά ακόμα θέματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί συνάδελφοι, με αυτό το άρθρο παίρνει σάρκα και οστά ένα χρόνιο αίτημα, όχι μόνο των εποχικών πυροσβεστών και της κοινωνίας η οποία αναγνωρίζει την αξία, τη μαχητικότητα αλλά και την αυταπάρνηση που τους διακρίνει κάθε χρόνο στη γραμμή του καθήκοντος, στις δασικές πυρκαγιές, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω ελλείψεων στο μόνιμο προσωπικό.
Ελπίζω να έχω τη στήριξη σας, όλων των συναδέλφων, όλων των κομμάτων της Βουλής, αλλά φυσικά και τη στήριξη των εμπλεκομένων φορέων, καθώς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα τους, στο πλαίσιο επαναλαμβάνω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας και στο πλαίσιο του νόμιμου και του εφικτού.
Κάθε ρύθμιση που προτείνεται στο σχετικό άρθρο, έχει σταθμιστεί με το δημόσιο συμφέρον και με τις πραγματικές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως αυτές καθορίζονται από τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.
Είναι αυτονόητο ότι η πρόσληψη θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες και εγγυήσεις που προσφέρουν τα αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και ο έλεγχος από ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) ........................"

Ανάρτησα μόνο το κομμάτι που μας αφορά, για να διαβάσετε ΟΛΗ την ομιλία του υπουργού πατήστε ΕΔΩ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777