14 Μαρτίου 2011

Ελπίζει στον "Καλλικράτη" για την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων των δασοπυροσβεστών.

Την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" και στα Σώματα Ασφαλείας, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες της χώρας και του Νομού Καβάλας, προκειμένου να αντικατασταθούν τα οχήματα που χρησιμοποιούν σήμερα.
Τα περισσότερα από τα οχήματα αυτά παραχωρήθηκαν από το Δασαρχείο Καβάλας και έχουν ξεπεράσει τα τριάντα χρόνια χρήσης.
Στο νησί της Θάσου, ειδικότερα, υπάρχει όχημα που χρησιμοποιείται πάνω από σαράντα χρόνια! Οι δασοπυροσβέστες που το χρησιμοποιούν, αδημονούν να έρθει η ώρα της απόσυρσης του, για να απαλλαγούν από αυτό. Όπως είπε στον "Κ.Τ." ο πρόεδρος των εποχικών δασοπυροσβεστών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Παπαναστασίου, εκτός από τη συντήρηση των οχημάτων αυτών, που είναι δύσκολη, υπάρχει πρόβλημα και στην ανεύρεση ανταλλακτικών. Παρά τη συντήρηση που κάνουν, όπως λένε οι δασοπυροσβέστες, τα οχήματα έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό από την ταχύτητα και την ευελιξία τους, στη διάρκεια των επιχειρήσεων για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε για τη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Σχολιάζοντας το πρόβλημα ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, Παναγιώτης Ντικούδης, είπε στον "Κ.Τ." ότι από την πλευρά του και την πλευρά της Π.Υ. έγιναν και γίνονται ενέργειες, με σκοπό να αντικατασταθούν τα οχήματα που ξεπέρασαν το επιχειρησιακό όριο ηλικίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση, λόγω έλλειψης πόρων για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Π.Σ. "Υπάρχει σημαντική έλλειψη χρημάτων και χαρακτηριστική απόδειξη γι' αυτό, είναι ότι δεν έχουν έρθει, ακόμα, τα χρήματα για να συντηρήσουμε τα δικά μας οχήματα, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου", επεσήμανε, ενώ σημείωσε ότι αν γίνει ανανέωση του στόλου, με αφορμή τον "Καλλικράτη", τα οχήματα που, τυχόν, θα σταλούν στην περιοχή, για να παραχωρηθούν στους δασοπυροσβέστες, θα είναι πάλι μεταχειρισμένα, αλλά σαφώς μικρότερης ηλικίας. "Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με την ελπίδα να ικανοποιηθεί το αίτημα μας", συμπλήρωσε.

Αναδημοσίευση: http://www.k-typos.gr

Σ.Δ: Το αίτημα αυτό για την ανανέωση του στόλου γίνετε εδώ και χρονιά, δυστυχώς όμως όταν υπήρχε η ευκαιρία δεν έγινε ή αν ερχόταν κάποιο καινούργιο όχημα στα χέρια της υπηρεσίας αυτό γινόταν "δωρεά" στην Αλβανία ή στα Σκό(ρ)πια.
Φέτος που τα οικονομικά της Πατρίδας μας δεν είναι και τα καλύτερα πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει ανανέωση του στόλου αλλά προβλέπετε και αυτά τα οχήματα των 20 -30 χρόνων να μην μπορούν να κινηθούν είτε γιατί δεν θα μπορεί να γίνετε η αναγκαία συντήρησή τους, είτε λόγω παλαιότητας όταν βγάζουν προβλήματα, το μόνο σίγουρο, δεν θα υπάρχουν χρήματα για ανταλλακτικά ώστε να επισκευαστούν.
Επίσης βλέπω τα "περιπολικά δασών" να περιπολούν γύρω από τον εαυτό τους διότι τα καύσιμα κοστίζουν.
Και οι ελλείψεις δυστυχώς δεν σταματούν εδώ αλλά επεκτείνονται στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σώματος αλλά και στα Μ.Α.Π. συμβασιούχων και μονίμων πυροσβεστών.
Θα είναι με λίγα λόγια μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο για όλους.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777