30 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Προ. Πο.

Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα για την εργασιακή εξέλιξη των εποχικών πυροσβεστών.

Παρουσίαση χρονοδιαγράμματος από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα για την εργασιακή εξέλιξη των εποχικών πυροσβεστών Συνάντηση με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δασοπυρόσβεσης και τους Προέδρους των Πρωτοβάθμιων Σωματείων από όλη την Ελλάδα είχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 με σκοπό να τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και προσδιορίζει την εξέλιξη των εργασιακών τους σχέσεων. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γρηγόρης Τασούλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στυλιανός Στεφανίδης. Ο κ. Όθωνας τόνισε ότι αυτή η αυτή η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν ικανοποιεί μόνο ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα που αφορά την αποκατάσταση μιας εργασιακής ασφάλειας για τους εποχικούς πυροσβέστες και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Ενδυναμώνει παράλληλα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, διευκολύνοντας την αξιοποίηση ενός έμπειρου δυναμικού στην καταστολή, αλλά και την πρόληψη των πυρκαγιών. Ο κ. Υφυπουργός ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για τον σχεδιασμό και το κατ’εκτίμηση χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της αναγκαίας σχετικής απόφασης διαταγής για την πρόσληψη, και για την αντιπυρική περίοδο του 2011 των 5.387 εποχικών πυροσβεστών, για ένα εξάμηνο από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, προκηρύσσονται εντός του Μαΐου, κατ’εκτίμηση το πρώτο 15ήμερο, οι 4.000 θέσεις των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης. Για να διευκολυνθούν όλοι στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά κυρίως για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποφοιτήσουν φέτος από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας να καταθέσουν και εκείνοι τα χαρτιά τους, λήξη υποβολής των δικαιολογητικών θα ορισθεί μετά τις 10 ιουνίου. Τα αποτελέσματα της προκήρυξης θα εκδοθούν προφανώς αρκετά πριν την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης του εξαμήνου απασχόλησης των εποχικών της αντιπυρικής περιόδου 2011.

Από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η δίμηνη προβλεπόμενη εκπαίδευση για τους επιτυχόντες στην προκήρυξη εποχικούς δασοπυροσβέστες και 1/1/2012 αναλαμβάνουν υπηρεσία ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. Αυτός είναι ο σχεδιασμός και το κατ’εκτίμηση χρονοδιάγραμμα, αυτή την πολιτική απόφαση θα υλοποιήσουμε, πάντα προσπαθώντας να μη χάσουμε καθόλου χρόνο και φυσικά με πνεύμα γόνιμης συνεργασίας μαζί σας». Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Όθωνας ευχαρίστησε εκ μέρους του Υπουργού κου Χρήστου Παπουτσή και όλων των εμπλεκομένων την ΠΟΣΠΥΔ και όλους τους παρευρισκομένους για τη συμβολή τους στην εξέλιξη και ευτυχή κατάληξη της κοινής αυτής προσπάθειας και αυτή με τη σειρά τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την πολιτική και φυσική ηγεσία για την δικαίωση του πάγιου αιτήματός τους, που σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟ.ΠΟ


Σ.Δ: Μερικά παραλειπόμενα: Ο Υπουργός είπε ότι η συνάντηση αυτή γίνετε για να ενημερώσει ο ίδιος για το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και διάφορα άλλα.

Σε ερώτηση του προέδρου Θεσσαλίας Α. Πυργιώτη για το αν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό συνάδελφοι του 2009 τώρα ή αργότερα, φέροντας σε αντιπαραβολή το (β) της παραγράφου 3 του νόμου (κάποιοι που έφυγαν και τώρα θα μπορού να συμμετάσχουν). Ο Υπουργός ήταν κατηγορηματικός πως ο νόμος είναι αυτός και δεν αλλάζει. Επίσης ο πρόεδρος της Θεσσαλίας ανέφερε και την προϋπηρεσία του δασαρχείου πριν το 1998 αλλά δεν δόθηκε σαφή απάντηση.

Ο πρόεδρος Θεσσαλονίκης Γ. Καστανίδης εξέφρασε την αγωνία των συναδέλφων μήπως αυτή η "καθυστέρηση" μας φέρει μπροστά σε εκλογές, σε ανασχηματισμούς, οικονομικό πρόβλημα και τόνησε ότι πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση ότι 1/11 θα μπούμε ως δόκιμοι. Έθεσε επίσης προς τον Αρχηγό το θέμα της εκπαίδευσης μας να γίνει κατά τόπους. Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι ο νόμος ψηφίστηκε για να εφαρμοστεί και αυτό θα γίνει. Εξάλλου η οικομονική πίστωση για να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχει.

Από τον πρόεδρο Στερεάς Ελλάδας τέθηκε ερώτημα για τα υγειονομικά ενώ υπενθύμισε στον Υπουργό ότι κάθε χρόνο περνάμε γιατρούς για την πρόσληψή μας. Ζήτησε την εξαίρεση από το Π.Δ. 19/2006 ενώ ο πρόεδρος Θεσσαλονίκης πρότεινε να εφαρμοστεί το ισχύον Π.Δ 121/2007. Ο Υπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος (υπενθυμίζω ότι ο νόμος αναφέρει "εν ενεργεία" τα ιατρικά).

Ο Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Υπουργούς Χρυσοχοίδη και Βούγια διότι όπως είπε αυτοί το ξεκίνησαν καθώς και τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου κ. Τασούλα.

Επίσης ο Υπουργός είπε ότι οι Υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες και το ΦΕΚ του νόμου περιμένει υπογραφή και τύπωμα. Τόνισε επίσης ότι δεν νοήτε να λέμε ότι βγένοντας η προκήρυξη τον Μάιο αντί τον Απρίλιο σοβαρή καθυστέρηση και τόνισε ότι όλα θα εξελιχθούν όπως τα είπε.

Μόλις γύρισα και κάθισα να σας γράψω αν και ξέρω ότι τα μάθατε και χαίρομαι γιατί υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που είναι κοντά στην ενημέρωση. Οφείλω να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα διότι είχε δημιουργηθεί η προσδοκία για την προκήρυξη ΤΩΡΑ, όμως αρκούμαι σε ότι είπε ο Υπουργός αφού έχει δείξει έμπρακτα ότι, ότι λέει το κάνει κιόλας.
Θα τον παρακαλέσω όμως να μην ξεχάσει, ούτε αυτός αλλά ούτε και εμείς, αυτούς που θα μείνουν εκτός.
Ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει επιτέλους και οι ακτίνες του μια μια αρχίζουν να μας φωτίζουν, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είτε προσπάθησαν να μην ανατείλλει, είτε βοήθησαν να γίνει !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777