01 Απριλίου 2011

Πενιχρές οι πιστώσεις για πυροπροστασία.

Απροστάτευτα θα μείνουν, για άλλη μια χρονιά, τα δάση του νησιού μας, δεδομένου ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να δώσει φέτος αρκετά χρήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών έργων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μάλιστα, οι φετινές πιστώσεις θα είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αυτές δεν πρόκειται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, κάθε χρόνο καταβάλλονται όταν έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος, και όχι πριν από αυτήν, με αποτέλεσμα να "δένονται τα χέρια" του Δασαρχείου και του Δήμου. Το θέμα της πολιτικής προστασίας (μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η πυροπροστασία), είναι στην αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, Νίκου Ακτύπη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να συγκροτηθεί και μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες, με στόχο να γίνει μια καλή οργάνωση. Ο κ. Ακτύπης βρίσκεται σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική, η οποία δίνει τις κατευθυντήριες εντολές σε ό,τι έχει να κάνει με τις περιοχές που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.
Λόγω των πενιχρών κονδυλίων, πάντως, για την πυροπροστασία, τόσο ο Δήμος, όσο και η Πυροσβεστική, "ποντάρουν" στον εθελοντισμό των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και στη γενικότερη πρόληψη των πυρκαγιών. Το νησί μας πλήττεται κάθε χρόνο από τις φωτιές, η πλειοψηφία των οποίων οφείλεται σε εμπρησμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Δημοτικές Ενότητες Λαγανά και Ελατίων, συνεπώς η εγρήγορση του κόσμου μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να μείνουν "άθικτα" τα δάση. Είναι βέβαιο πως πριν από το Μάϊο θα συνεδριάσει το τοπικό συντονιστικό όργανο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, ούτως ώστε το φετινό καλοκαίρι να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.

Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Πηγή: imerazante
Αναδημοσίευεση
emergencyservices.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777