07 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Π. ΣΩΜΑΤΟΣ

Σε ένα κτήριο ηλικίας μισού περίπου αιώνα, με παρωχημένο υδραυλικό αλλά και αποχετευτικό σύστημα, στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Την επισήμανση αυτή κάνει σε ανακοίνωση - επιστολή της η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Χανίων.
Συγκεκριμένα αναφέρει: 'Η επιστολή μας αυτή έχει στόχο να δημοσιοποιήσει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με την καταλληλότητα και την επάρκεια του κτηρίου που στεγάζει τον Πυροσβεστικό Σταθμό Χανίων. Είναι γεγονός, πως η κτηριακή υποδομή αποτελεί εδώ και καιρό ένα μείζον θέμα για όλους εμάς, που σε καθημερινή βάση καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες ενός μεγάλου αστικού κέντρου όπως είναι τα Χανιά αλλά και σε αυτές της ευρύτερης περιοχής του Νομού μας. Στα προβλήματα της Υπηρεσίας μας που είναι ποικίλα και πιεστικά ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμα, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει οξυνθεί επικίνδυνα αποτελώντας πραγματική τροχοπέδη στο έργο μας.
Η Υπηρεσία μας στεγάζεται σε ένα κτήριο ηλικίας μισού περίπου αιώνα με παρωχημένο υδραυλικό αλλά και αποχετευτικό σύστημα. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της (τέως) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού έλεγχου και έπειτα από αυτοψία που διενήργησε στις 10-5-2010 διαπιστώθηκαν τα εξής: «Τα σιφώνια στο δάπεδο ήταν ανοιχτά και υπήρχε έντονη δυσοσμία… Στον ένα, εκ των δύο κοιτώνων, στον χώρο των αποχωρητηρίων διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν μόνο δύο νιπτήρες, οι υπόλοιποι είναι εκτός λειτουργίας, υπάρχει περιστασιακή παροχή ζεστού νερού, υπήρχαν σπασμένα πλακάκια στα αποχωρητήρια, ανοιχτά σιφώνια, φθαρμένοι από υγρασία τοίχοι. Υπάρχουν τρεις ντουζιέρες εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος και στις άλλες δύο δεν υπάρχει παροχή νερού και κατά συνέπεια δεν χρησιμοποιούνται.
Στον δεύτερο κοιτώνα είχαν ξεκινήσει προ διετίας εργασίες για την ανακαίνιση των αποχωρητηρίων - ντουζ που βρίσκονται στον χώρο του κοιτώνα. Ωστόσο, όμως, η ανακατασκευή των χώρων δεν έχει τελειώσει και ως εκ τούτου το τμήμα αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατασκευή.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν ξηλωμένα τμήματα των τοίχων προκειμένου να τοποθετηθούν γυψοσανίδες, σπασμένο δάπεδο, ανοίγματα στα τοιχία για να τοποθετηθούν παράθυρα, ανοιχτές σωληνώσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που διαμένουν στον κοιτώνα να μην εξυπηρετούνται ως προς την κάλυψη των αναγκών της ατομικής τους υγιεινής από κάποιον χώρο υγιεινής εντός του θαλάμου τους.
Μέσα στον χώρο του κοιτώνα υπάρχουν οικοδομικά υλικά (γυψοσανίδες, σωλήνες κ.λπ.) καθιστώντας τον χώρο εργοτάξιο πάρα χώρο παραμονής ανθρώπων...».
Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι τα προαναφερόμενα ανοιχτά σιφώνια είναι εστία μόλυνσης και επικίνδυνα για λοιμώδη νοσήματα καθώς έχουν αφαιρεθεί όλα τα παλιά είδη υγιεινής και οι σωλήνες παραμένουν ανοιχτές. Εκείνο, όμως, που κάνει τη διαβίωσή μας αφόρητη είναι οι τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν καθώς δύο μόνο τουαλέτες καλύπτουν ανάγκες 70 ατόμων τον χειμώνα και 90 το καλοκαίρι, κοινές για άνδρες και γυναίκες. Ισως το πρόβλημα να μην ήταν τόσο δραματικό αν δεν είχε γίνει η προσπάθεια πριν τρία χρόνια να γίνουν κάποιες επισκευές. Το έργο, όμως, έμεινε ημιτελές γιατί η χορηγία ιδιωτών αρκούσε μόνο για την κατεδάφιση των τουαλετών και της κουζίνας του κτηρίου.
Μετά από την αυτοψία και μισή σελίδα προτάσεις - συστάσεις, το Υγειονομικό, τελειώνει ως εξής: «Επειδή θεωρούμε ότι η τήρηση των υγειονομικών συνθηκών και προϋποθέσεων είναι απαραίτητη για τη Δημόσια Υγεία παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για τις δικές ενέργειες». Ενέργειες που σχεδόν μετά από έναν χρόνο δεν είδε κανείς μας, μιας και πρόκειται περί δημοσίου κτηρίου. Αν σήμερα αυτό το δημόσιο κτήριο που σας περιγράφουμε ήταν ιδιωτικό, δεν θα το είχε σφραγίσει το Υγειονομικό; Ο καθένας μπορεί, λοιπόν, να βγάλει τα συμπεράσματά του".

Την επιστολή υπογράφουν για το Δ.Σ. της Ενωσης, ο πρόεδρος Νικήτας Μελισσάκης και η γενική γραμματέας Στέλλα Μαζοκοπάκη.


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777