13 Απριλίου 2011

«Φουκουσίμα, όπως Τσερνόμπιλ» ;

Στο επίπεδο επτά, το ανώτατο επίπεδο σοβαρότητας στην διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, αναβαθμίζεται πλέον η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
Αλλά οι αντικρουόμενες πληροφορίες συνεχίζονται. Η αναλογία με το Τσερνομπίλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στη Φουκουσίμα εκλύεται και αντίστοιχη ποσότητα ραδιενέργειας όπως στο Τσερνομπίλ, δηλώνει ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής Ρυθμιστικής Αρχής για την πυρηνική ενέργεια Χιντεχίκο Νισιγιάμα: «Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε από τις 18 Μαρτίου, πρέπει να ανεβάσουμε το συμβάν στην κλίμακα επτά. Αλλά η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει είναι μόλις το ένα δέκατο από αυτή που διέρρευσε στο Τσερνομπίλ» υποστηρίζει ο Ιάπωνας επιστήμονας.

Πυρκαγιά και νέα εμπλοκή στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Πρόκειται βέβαια για μια προσωρινή αξιολόγηση, διευκρινίζει, καθώς την τελική απόφαση θα λάβει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες ανησυχούν, γιατί σε αντίθεση με το Τσερνομπίλ όπου το ατύχημα έγινε σε έναν αντιδραστήρα, στη Φουκουσίμα γνωρίζουμε ήδη ότι τέσσερις αντιδραστήρες έχουν προβλήματα και ότι δεν λειτουργεί σωστά το σύστημα ψύξης στους χώρους εναπόθεσης ραδιενεργών καταλοίπων.
Επιπλέον το πρωί της Τρίτης ένας συνεργάτης της διαχειρίστριας εταιρίας TEPCO έκανε λόγο, για πρώτη φορά, και για πυρκαγιά στον αντιδραστήρα, προφανώς μετά τον νέο ισχυρό σεισμό 7 Ρίχτερ της Δευτέρας. «Μας πληροφόρησαν από το πυρηνικό εργοστάσιο ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά κοντά στο κτίριο τέσσερα. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, ενώ ήρθαν και πυροσβέστες του στρατού. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν βλέπουμε ούτε φλόγες, ούτε καπνό…» δήλωσε ο συνεργάτης της TEPCΟ.
Προς το παρόν οι εργασίες επισκευής στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα συνεχίζονται, αλλά και διακόπτονται κάθε τόσο, είτε για να επανεξεταστούν κάποια μέτρα ασφαλείας, είτε γιατί οι συνεχείς μετασεισμοί εγκυμονούν νέους κινδύνους.

Διαβάστε τη συνέχεια στην
Deutsche Welle

Σ.Δ: Ο Θεός να μας φυλάει να μην ζήσουμε άλλο Τσέρνομπιλ.
Ο Θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στους Ιάπωνες !!!
Το μυαλό και οι προσευχές μας στην Ιαπωνία !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777