07 Ιουνίου 2011

Πλήρης κινητοποίηση Αστυνομίας και Πυροσβεστικής για την αποτροπή των καταστροφικών πυρκαγιών.

Εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των πυρκαγιών, έκανε χθες η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των επαρχιών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε πως, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από την περασμένη Παρασκευή, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, έχει αποσταλεί εγκύκλιος σε όλους τους Αστυνομικούς Διευθυντές των επαρχιών καθώς και στο Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ούτως ώστε να αναληφθεί από κοινού μια εκστρατεία διαφώτισης του κοινού, που στοχεύει στην πρόληψη πυρκαγιών αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πυρκαγιές ή και να εξαλειφθούν πλήρως.
«Αυτή η διαφωτιστική εκστρατεία αφορά περισσότερο στην ευαισθητοποίηση του κοινού με απώτερο στόχο να διαφυλάξουμε το φυσικό μας πλούτο», είπε ο κ. Κατσουνωτός.
Ο Μιχάλης Κατσουνωτός τόνισε ότι η κάθε πυρκαγιά που εκδηλώνεται θεωρείται κακόβουλη μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Απώτερος στόχος είναι, είπε, όπου εκδηλώνεται πυρκαγιά να διερευνώνται τα βαθύτερα αίτια και να εξακριβώνεται κατά πόσον πρόκειται για αμέλεια ή για σκόπιμη ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά τις ποινές, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως
«η όποια αποτρεπτική ποινή κι αν επιβληθεί, δεν επαναφέρει το δάσος ή τη βλάστηση στην προηγούμενη κατάσταση, γι’ αυτό και επενδύουμε στην πρόληψη».
«Απώτερος στόχος της Αστυνομίας δεν είναι να επιβληθούν αποτρεπτικές ποινές στους παραβάτες, αλλά να προλάβουμε τις πυρκαγιές που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός τους και το ελάχιστο πράσινο που μας έχει απομείνει οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το περιφρουρήσουμε», υπογράμμισε.

Επισκέψεις αξιωματικών.
Όπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, οι οδηγίες αφορούν επίσκεψη των υπεύθυνων αξιωματικών όλων των αστυνομικών σταθμών της υπαίθρου στα κοινοτικά συμβούλια που συνορεύουν με κρατικό δάσος, ή βρίσκονται σε κρατικό δάσος, στις ορεινές περιοχές καθώς και σε άλλες περιοχές όπου παρατηρείται ορεινή βλάστηση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πλήρης συνεργασία που αφορά στον εντοπισμό σημείων που είναι ευάλωτα ή επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως οι σκυβαλόχωροι ή κατασκηνωτικοί χώροι, ώστε να καθαριστούν και να αναληφθούν μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.
Έχουν δοθεί επίσης οδηγίες για δραστηριοποίηση επαρχιακών κλιμακίων συλλογής πληροφοριών σχετικά με πρόσωπα που ενδέχεται να είναι πυρομανή ή να ασχολούνται με κακόβουλες ενέργειες.
Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί θα επισκεφθούν τους χώρους όπου συχνάζει το κοινό, όπως καφενεία, κέντρα νεότητας, συμβούλια βελτιώσεως, για να διανείμουν διαφωτιστικό υλικό που καθοδηγεί το κοινό σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών.

Φυλάκιση πέντε χρόνων
Σύμφωνα με το νόμο, σε περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς προβλέπεται ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων ή και 8.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση ρίψης σε δημόσιο δρόμο ή σε δημόσιο χώρο αναμμένου αποτσίγαρου, σπίρτου ή αναπτήρα, επιβάλλεται χρηματική ποινή έως και 3.000 ευρώ ή και ποινή φυλάκισης ενός χρόνου.

ΠΗΓΗ: Sigmalive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777