08 Ιουνίου 2011

Εμπόδια - "πονοκέφαλος" για την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Καρέκλες, τραπέζια, ομπρέλες, σταντ και παντός είδους εμπόδια αποτελούν και φέτος τον «εφιάλτη» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου στην παλιά πόλη.
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η πυροσβεστική αρκετές φορές αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα πρόσβασης και διέλευσης στα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, τα οποία άλλωστε και λόγω της φυσιογνωμίας τους δεν επιτρέπουν σε μεγάλα οχήματα να περάσουν και να επιχειρήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το πρόβλημα επιτείνεται εξαιτίας των ιδιωτικών παρεμβάσεων, με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τις ομπρέλες ή τις τέντες που έχουν τοποθετηθεί από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Χθες το πρωί, ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου, Χρήστος Μπουραντάς με συνεργάτες του έκαναν μία «βόλτα» σε όλους τους δρόμους της παλιάς πόλης, προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση.
Όπως ήταν φυσικό, κατέγραψαν τα γνωστά προβλήματα, σε συνηθισμένα σημεία: για παράδειγμα σοβαρό «πονοκέφαλο» δημιουργεί ανέκαθεν η οδός Βερνάδου, όπου τα τραπεζοκαθίσματα συμμαζεύτηκαν μεν με την παρέμβαση του δήμου Ρεθύμνου, συνεχίζουν ωστόσο να μην επιτρέπουν σε κάποια σημεία τη διέλευση ακόμα και των μικρότερων πυροσβεστικών οχημάτων. Έτσι, ερωτηματικό δημιουργείται για το εάν για την εκκένωση του συγκεκριμένου δρόμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από πλευράς δήμου και καταστηματαρχών ή αν τα πάντα εναποτίθενται στη «θεά τύχη».
Ένα ακόμα σημείο, που χθες προβλημάτισε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής ήταν η είσοδος του δρόμου μπροστά στην κρήνη Ριμόντι. Εκεί έχουν τοποθετηθεί δύο κολωνάκια, τα οποία είναι κλειδωμένα, και για τα οποία η Π.Υ. δεν είχε ενημερωθεί και δεν διαθέτει κλειδιά. Έτσι, ζητήθηκε από τον δήμο Ρεθύμνου να διευθετηθεί το θέμα, προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου οι πυροσβέστες τη στιγμή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα ένα περιστατικό.
Τα εμπόδια, ωστόσο, δεν εντοπίζονται μόνο σε αυτά τα σημεία, καθώς δεκάδες ακόμα είναι οι δρόμοι που είναι κατειλημμένοι από σταθμευμένα μηχανάκια ή αυτοκίνητα, από γλάστρες και πολλά άλλα, τα οποία δημιουργούν κινδύνους άμεσης αντιμετώπισης και πρέπει να απελευθερωθούν.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά κυρίως να εντοπιστούν στην πράξη τα προβληματικά σημεία της πόλης στα μέσα Ιουνίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μία άσκηση ετοιμότητας στο ιστορικό κέντρο.

ΠΗΓΗ: Goodnet

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777