02 Ιουνίου 2011

ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ! ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Πολλές εξαγγελίες για την φετινή πυροπροστασία, με την χαμηλή βλάστηση να έχει φθάσει τα 2 μέτρα, και τα σχετικά κονδύλια να μην έχουν έρθει ακόμη. Ο κ. Παπουτσής από τα Ιωάννινα δήλωσε με νόημα ότι αυτές οι καθυστερήσεις, όσον αφορά την αστυνομία μπορεί να οδηγήσουν σε κενό ασφάλειας, και στην πυροσβεστική σε επικίνδυνα κενά πυρόσβεσης, αποδίδοντας μεγάλο μέρος των ευθυνών και στο οικονομικό επιτελείο.
Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε πως στον προϋπολογισμό του πυροσβεστικού σώματος για το 2011, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την κάλυψη δαπάνης που θα προκληθεί από την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, ενώ ταυτόχρονα θα βγει η προκήρυξη για την άμεση κάλυψη των αναγκών της περιόδου και ταυτόχρονα θα βγει η προκήρυξη για πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξελιχθεί όλες οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς την πυροσβεστική υπηρεσία, και θα είναι σε θέση τα μηχανήματα με ανταλλακτικά λάστιχα και όλα τα υπόλοιπα θέματα, προκειμένου να διατεθούν. Εδώ, για να είμαι επίσης σαφής, γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τα κονδύλια υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα στον προϋπολογισμό» δήλωσε ο κ. Παπουτσής.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας έδωσε τη δική του εκδοχή για αυτές τις καθυστερήσεις: «Εκείνο το οποίο συμβαίνει, είναι ότι εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες του δημόσιου λογιστικού, που προβλέπουν ότι η εκταμίευση των κονδυλίων χρήσεως 2011, γίνεται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ενταλματοποιηθεί όλες οι χρήσεις του προηγούμενου έτους. Οι ΔΟΥ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν εγκρίνουν τα κονδύλια και γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Όμως, οι καθυστερήσεις έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.
Και όπως στην αστυνομία, τονίζω επανειλημμένα, ότι αυτού του είδους οι καθυστερήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κενό ασφαλείας τη χώρα, το λέω από τώρα ενώπιον σας, προκειμένου να είμαστε απολύτως σαφείς. Το έχω πει και στη Βουλή».
Εμμέσως πλην σαφώς ο αρμόδιος υπουργός παραδέχθηκε ότι η προετοιμασία για τον καθαρισμό δασών και δασικών δρόμων, προμήθεια και κατανομή των υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικοί κρουνοί, νέα πυροφυλάκια, ανεξέλεγκτες χωματερές, καθαρισμός βλάστησης γύρω από το δίκτυο της ΔΕΗ, βρίσκεται πολύ πίσω χρονικά, και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Επεσήμανε για ακόμη μία φορά πως πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, και τελείωσε αναφέροντας το τετριμμένο, ««ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά είναι όσος χρόνος χρειάζεται για να καεί ένα σπίρτο που κρατούμε στο χέρι μας».


Τι Λέει η Ένωση Αξιωματικών
Με τις χειρότερες προϋποθέσεις από πλευράς μέσων πυρόσβεσης και έμψυχου δυναμικού ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία. Σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Αξιωματικών, μόνο οχτώ από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «καναντέρ» βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα στο έδαφος λόγω βλάβης ή έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει με τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος ( τα δύο σούπερ πούμα), που είναι ασυντήρητα και καθηλωμένα στο έδαφος. Η εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων δεν έχει προχωρήσει, όπως καταγγέλλει η Ένωση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ούτε ένα διαθέσιμο. «Πολύ φοβάμαι ότι στα τέλη Ιουνίου δεν θα έχουμε ούτε τα μισά σε σχέση με πέρσι» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Φίλιππος Παντελεάκος μιλώντας στο «Έθνος».
Το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας, ενώ εκτιμάται ότι τους μήνες που παρατηρείται μεγάλη συχνότητα πυρκαγιών (Ιούλιο, Αύγουστο) το ποσοστό θα έχει αυξηθεί δραματικά, με δεδομένο ότι το 25% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γερασμένο και οι δαπάνες για την συντήρησή τους έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις προμήθειες ελαστικών, που βρίσκονται σε διαδικασία ακύρωσης, όπως καταγγέλλει η Ενωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι επίσης σημαντικές, καθώς υπολογίζονται στο 33% του συνόλου, με τις κενές οργανικές θέσεις να έχουν ανέλθει σε 4.100.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι πιστώσεις για νυχτερινά και πενθήμερα επαρκούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τέλος καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι είναι «απαξιωτική» προς τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, επειδή από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι σήμερα, δεν έχει δεχτεί τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των πυροσβεστών.

ΠΗΓΗ: BLOKO

Σ.Δ: Μαύρες προβλέψεις βλέπει ο Παπουτσής και εμάς ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ !!!
Για τον τελευταίο που αναφέρετε στις ΈΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 33% ΤΟΥ ΣΥΝΌΛΟΥ, ΔΗΛ. ΣΕ 4.100 , είναι το σημείο που λέω ότι ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ για ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ και θεωρώ ότι είναι Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ να συμπλεύσουμε ΕΝΩΜΕΝOI ΟΛΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ !!!
Και για να μην ξεχνιόμαστε πλέον: ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ !!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777