08 Αυγούστου 2011

Παρέμβαση για τις πυρκαγιές στην Κέρκυρα.

Η Ερώτηση - την υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης και Χαρ. Χαραλάμπους - έχει ως εξής:

«Ανυπολόγιστες ζημιές άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την Τρίτη 2 Αυγούστου στην περιοχή της βορειοδυτικής και Μέσης Κέρκυρας από τους Λάκωνες μέχρι το Κομπίτσι, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Δεκαεννιά εστίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού έτσι ώστε να αλλάξει η χρήση της γης. Η νέα οικολογική καταστροφή έρχεται να συμπληρώσει τις μεγάλες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η μεγάλη πυρκαγιά στο Σκριπερό λίγες μέρες νωρίτερα.
Αιτία των εμπρησμών είναι το ότι η γη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα που δημιουργεί υπεραξία και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Συνένοχος και βοηθός των εμπρηστών είναι η δασοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αντί να δημιουργήσουν ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των δασών, διαμελίζουν και διαχωρίζουν τη συντήρηση και πρόληψη από την καταστολή, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και η έλλειψη σχεδιασμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας στεγάζεται σε ένα τελείως ακατάλληλο κτίριο μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ξεπερνούν το 40% του αριθμού που προβλέπει ο κανονισμός. Είναι, ακόμη, ενδεικτικό ότι την ώρα που η Κέρκυρα φλεγόταν τα πυροσβεστικά οχήματα που συμμετείχαν στην κατάσβεση είχαν πλήρωμα μόνο 2 αντί 3 τουλάχιστον πυροσβέστες. Είναι η ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών, στην εγκατάλειψη του ελαιώνα λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, στην ανυπαρξία αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.
Ευθύνες έχουν και οι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δε διεκδικούν χρήματα για την αντιπυρική προστασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά το ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" σε τρία Περιφερειακά Συμβούλια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και για το ΕΣΠΑ ζήτησε να υπάρξουν κονδύλια, τελικά δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για αντιπυρικά έργα και αγροτική οδοποιία. Για παράδειγμα, στο Κομπίτσι την ώρα της πυρκαγιάς προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη. Στους Λάκωνες ένας αγροτικός δρόμος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσβαση για την κατάσβεση και που χρειάζεται μόνο 20.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί έχει μείνει ημιτελής.
Η ηρωική δράση των πυροσβεστών, των ιπτάμενων και των κατοίκων μόνο σ' ένα βαθμό κατέστη δυνατό να αναπληρώσει τα κενά στο συντονισμό πυρόσβεσης και τις ανεπάρκειες της πολιτικής προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777