07 Αυγούστου 2011

«Τυφώνας» πλαστών πτυχίων (και όχι μόνο) σαρώνει την Ελλάδα.

Με πλαστό πτυχίο Ιατρικής μία απόφοιτος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας χειρουργούσε ασθενείς στην Ελλάδα! Οι έλεγχοι του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) έφεραν στο φως 43 πτυχία - «μαϊμού» τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στις ειδικότητες της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, αλλά και στους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γυμναστές, τους νοσηλευτές, τους φιλολόγους και τους μουσικούς.
Ολες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πάντως, η εμμονή με την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου οδηγεί πολλούς Ελληνες στην αγορά τίτλων από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, μέσω Ιντερνετ. Ο στόχος δεν είναι να τους χρησιμοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά να τους... κρεμάσουν στο σαλόνι του σπιτού τους ή στο γραφείο τους.
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΔΟΑΤΑΠ για πλαστούς τίτλους σπουδών που προσκομίστηκαν για αναγνώριση από τους ενδιαφερόμενους ή εστάλησαν από διάφορους φορείς (π.χ. υπουργείο Υγείας) τα τελευταία χρόνια για την επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους. Από την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν 43 πλαστά πτυχία όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων (βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών), ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και τίτλοι-«μαϊμού» που εκδόθηκαν μέσω Ιντερνετ.

Από χώρες εκτός ΕΕ
Αναλυτικότερα, στον κλάδο των μηχανικών εντοπίστηκαν 11 πλαστά βασικά πτυχία, στις φιλολογίες τρία βασικά και ένα διδακτορικό, στη Νομική δύο, στην Ιατρική 11, στην Οδοντιατρική πέντε, στη Φυσική Αγωγή πέντε, στον κλάδο των Καλών Τεχνών δύο βασικά και ένα μεταπτυχιακό, ένα στη Νοσηλευτική και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πτυχία από χώρες εκτός ΕΕ. Προέρχονται κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Ορθοδοντικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Οταν υποβάλλει κάποιος τα χαρτιά του για αναγνώριση, εμείς, από την ίδρυση του Οργανισμού το 2005, προβαίνουμε σε διασταύρωση της γνησιότητας του πτυχίου, είτε μέσω της εμπλοκής της ελληνικής προξενικής αρχής στην αλλοδαπή είτε απευθείας μέσω του πανεπιστημίου ή με επικοινωνία με τον αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ των άλλων χωρών. Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί, βέβαια με διαφορετική βαρύτητα και λειτουργία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από χώρα σε χώρα».
Στις υποθέσεις με τα ύποπτα πτυχία η απάντηση που εισέπρατταν οι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ ήταν πως «δεν είχε φοιτήσει ο πτυχιούχος στη συγκεκριμένη σχολή». Οταν διαπιστώνεται ότι ο τίτλος είναι πλαστός, η υπόθεση συζητείται στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΑΤΑΠ και ακολουθεί τη δικαστική οδό, ενώ αφαιρείται τυχόν αναγνώριση. Συχνά ορισμένοι δημόσιοι φορείς (π.χ. υπουργεία και οργανισμοί) αποστέλλουν πτυχία που έχουν χρησιμοποιηθεί και ζητούν να αξιολογηθεί η γνησιότητά τους. «Για παράδειγμα, πριν από μία εβδομάδα είχαμε από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης του υπουργείου Υγείας κατάθεση πλαστού πτυχίου Ιατρικής γιατρού που ασκούσε το επάγγελμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Για τα πλαστά πτυχία έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς και βουλευτές που κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Από ανώνυμη καταγγελία

Μία πτυχιούχος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, και μάλιστα ως χειρουργός, τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε περισσότερα στο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Σ.Δ: Kαι έπεται συνέχεια και στις κατώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης....

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777