16 Αυγούστου 2011

Δελτίο καιρού για επίδοξους εμπρηστές;

Η ενημέρωση που παρέχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών, για τις «κόκκινες ζώνες» της χώρας τι εξυπηρετεί άραγε;

Ενημερώνει μέσω των Δελτίων Ειδήσεων και του διαδικτύου την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες ή τους εμπρηστές που προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ανέξοδα αντλούν μέσω των Δελτίων Τύπου της ανωτέρω υπηρεσίας;
Ή διαφορετικά, είναι δυνατόν οι Δήμοι, η πυροσβεστική υπηρεσία κ.ά. να περιμένουν να μάθουν είτε από τα δελτία ειδήσεων για τις «κόκκινες ζώνες» της χώρας είτε από την ιστοσελίδα της αρμόδιας Γραμματείας έτσι ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των δασών από τις πυρκαγιές;
Μήπως θα είναι σκόπιμο η διάχυση τέτοιας μορφής πληροφοριών να γίνεται με ένα άλλο πιο επιλεκτικό –αν όχι εμπιστευτικό– τρόπο και ως εκ τούτου πιο αποτελεσματικό για την προστασία των δασών, κόβοντας από τους εμπρηστές και καταπατητές ένα εύκολο και μη δαπανηρό τρόπο ενημέρωσης;

Η θέση ότι τα πάντα γίνονται στο όνομα της πληροφόρησης των πολιτών έτσι ώστε να προσέχουν τα…τσιγάρα τους ηχεί λίγο εκτός πραγματικότητας, όταν βλέπουμε ταυτόχρονη δημιουργία 5-10 εστιών φωτιάς σε «κόκκινες ζώνες», όπου ενημερώθηκαν οι πάντες μέσω της σχετικής Γραμματείας για τον επερχόμενο καύσωνα (Βλ. Κέρκυρα εφέτος).
Να υπενθυμίσουμε ότι σε περίοδο πολέμου, όλα τα γνωστά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διεθνούς εμβέλειας, δε μεταδίδουν δελτία καιρού, για εύλογες σκοπιμότητες που συνδέονται με την ενημέρωση των εχθρικών στρατευμάτων περί των καιρικών συνθηκών, που ισχύουν στα μέτωπα των μαχών.

Σε τι διαφέρει, επί της ουσίας, το δικό μας Kαλοκαίρι, που αφήνει συχνά νεκρούς στα καμμένα δάση, από μια εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Η διάφορα έγκειται μόνο στον εχθρό!
Θα ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτός ως έχει, ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών εκ μέρους του αρμόδιου φορέα, αν μια μελέτη αποδείκνυε τη μη ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στην ένταση των πυρκαγιών και των ανακοινώσεων περί «κόκκινων ζωνών». Αυτό όμως απαιτεί σύλληψη μεγάλης μερίδας των εμπρηστών, κάτι ανέφικτο έως σήμερα.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Reporter

Σ.Δ: Εδώ που τα λέμε αυτό το άρθρο έχεις αλήθειες που σίγουρα ΟΛΟΙ μας θα έχουμε σκεφτεί και συζητήσει μεταξύ μας κατά καιρούς.
Ένας πιο εμπιστευτικός τρόπος "διαμοιρασμού" του χάρτη, όπως αναφέρει και το παραπάνω άρθρο, στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα ήταν το καλύτερο όλων πιστεύω !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777