13 Σεπτεμβρίου 2011

Το Μνημόνιο τρώει και τη δασοπυρόσβεση.

Η δασοπυρόσβεση είναι, μετά τους μαθητές, το τελευταίο θύμα της οικονομικής κρίσης. Χθες, λόγω έλλειψης κονδυλίων στον αρμόδιο φορέα, η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να ξεκινήσει, ενάμιση μήνα νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, την απόσυρση των πυροσβεστικών κλιμακίων με τα αεροσκάφη τους από τη διασπορά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο λόγος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία πληρωμής των εκτός έδρας των στρατιωτικών αλλά και πολιτικών υπαλλήλων που υποστηρίζουν το έργο της. Η απόφαση να επιστρέψουν εσπευσμένα τα κλιμάκια πίσω στις βάσεις τους στην Αθήνα τρομοκράτησε τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς, όπως είπαν στην «Ε», «η πυροσβεστική περίοδος κανονικά ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου και ουδέποτε μέχρι και σήμερα δεν έχει κλείσει τόσο νωρίς και υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες». Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα από τα κλιμάκια που χθες το μεσημέρι είχε ενημερωθεί ότι αύριο -σήμερα- πρέπει να σταματήσει το έργο του και να επιστρέψει στην Αθήνα, οι πιλότοι μέχρι και τη δύση του ήλιου πετούσαν για να σβήσουν πυρκαγιές, ενώ το κλιμάκιο της Ανδραβίδας διατάχθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα στη βάση στο Τατόι.
Πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που είναι αρμόδιες για τη δασοπυρόσβεση και διαχειρίζονται όλα τα σχετικά κονδύλια που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών για τον τομέα αυτό, έλεγαν ότι ο προϋπολογισμός για τις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας ήρθε κατά πολύ μειωμένος από το υπουργείο. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν τα εκτός έδρας των αξιωματικών για όλη την περίοδο και είναι αναγκαστικό πλέον να ζητηθεί από τα κλιμάκια να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Αυτό θα έχει συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση στο χρόνο της πρώτης ρίψης, που θεωρείται πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οπως μας είπαν, μια πυρκαγιά που μπορεί να σβήσει στην αρχή με λίγα κυβικά νερό, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην μπορεί να σβηστεί παρά μόνο αφού κάψει ό,τι έχει να κάψει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος σε όλα σχεδόν τα κλιμάκια της Πολεμικής Αεροπορίας γινόταν ένας τεράστιος αγώνας για να είναι διαθέσιμα όλα τα πυροσβεστικά μέσα, καθώς υπήρχαν σοβαρότατες ελλείψεις σε ανταλλακτικά ακόμα και τροχών. Με δεδομένο ότι και μετά τη φετινή πυροσβεστική περίοδο πολλοί από τους κινητήρες θα πρέπει να πάνε για γενική επισκευή και δεν υπάρχουν ανταλλακτικοί έτοιμοι, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική τον ερχόμενο Μάιο, που ξεκινά η πυροσβεστική σεζόν, θα είναι τεράστιο.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777