27 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινάει άσκηση στην Κύπρο για την αντιμετώπιση αιφνίδιας τουρκικής απειλής με την συμμετοχή και της Πυροσβεστικής !!!!

Η αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας στρατιωτικής κρίσης είναι το βασικό σενάριο στη φετινή διακλαδική άσκηση «Αλέξανδρος», ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι από το απόγευμα της Δευτέρας το «Πίρι Ρέις» έχει ξεκινήσει έρευνες μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπό την προστασία έξι τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου ανήκει το «Πίρι Ρέις», ισχυρίστηκε ότι από τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό πλοίο έχει ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες. Το «Πίρι Ρέις» πλέει σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 40 μίλια νότια από την Πάφο, και συνοδεύεται από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία. Το ερευνητικό πλοίο ενώθηκε με το στολίσκο των έξι τουρκικών πολεμικών το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα πλεύσει στο λιμάνι της Μερσίνης.
«Δεν έχουν κανένα πρόβλημα», είπε ο διευθυντής του τουρκικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών για το πλήρωμα του «Πίρι Ρέις» και πρόσθεσε : «Ήδη τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και οι φρεγάτες παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του πλοίου».
Κι όλα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξαπολύει νέες απειλές προειδοποιώντας τη Λευκωσία. «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», είπε ο κ. Αρίντς στο Euronews και ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν έχει στείλει τα πολεμικά της πλοία στην ανατολική Μεσόγειο για να πολεμήσουν. «Ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Πεντάγωνο κάνουν δωδεκάωρες βάρδιες προκειμένου να εφαρμόσουν τα σχέδια επί χάρτου, αφού τα γυμνάσια που κωδικοποιούνται με την ονομασία «Αλέξανδρος» διενεργούνται σε 24ωρη βάση.

Εκτός από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν στο ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, στα παίγνια συμμετέχουν όλοι οι μείζονες επιχειρησιακοί σχηματισμοί, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και η Πυροσβεστική, υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΤΕ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ Patrinorama

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777