03 Δεκεμβρίου 2011

Οι πυροσβέστες τραυματίζονται συχνότερα στις ασκήσεις παρά στα συμβάντα

Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι η εξάσκηση των Αμερικάνων πυροσβεστών προκάλεσε το ένα τρίτο του συνόλου των γενικών τραυματισμών, ποσοστό 17%. Το 11% των τραυματισμών συνέβησαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων ετοιμότητας.
Oι ασκήσεις ετοιμότητας έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες να παραμένουν σε φόρμα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της εργασίας τους. Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε online σε περιοδικό πρόληψης τραυματισμών, αξιολογούνται οι εργαζόμενοι από 21 πυροσβεστικούς σταθμούς που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην Tucson της Αριζόνα, μεταξύ του 2004 και του 2009.

Στα 650 άτομα που στελεχώνουν τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης περιλαμβάνονται πυροσβέστες, παραϊατρικό προσωπικό, μηχανικοί, επιθεωρητές και άτομα διοικητών υπηρεσιών. Συνολικά, το 52% των τραυματισμών ήταν από τους πυροσβέστες και το παραϊατρικό προσωπικό, ενώ το 44% περιελάμβανε δοκίμους, τεχνικούς και αξιωματικούς βάρδιας.

Οι πυροσβέστες είχαν το μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών συνολικά, αλλά μόνο ένας στους 10 τραυματισμούς συνέβη κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης.
Η ετήσια επίπτωση των τραυματισμών σε όλη την μελέτη ήταν κατά μέσο όρο 17,7 ανά 100 εργαζομένους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικιακά μεταξύ 30 και 40 ετών.
Διαστρέμματα και ελαφρά κατάγματα ήταν ο πιο κοινός τύπος τραυματισμών (67%), ακολουθούμενος από κοψίματα και μώλωπες. Οι περισσότεροι (95%) των τραυματισμών ήταν ήσσονος σημασίας.

Σχεδόν το ήμισυ του χρόνου απουσίας από την εργασία τους λόγω τραυματισμών προκλήθηκε από ελαφρά κατάγματα και διαστρέμματα .
Οι συγγραφείς, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Johns Hopkins Bloomberg (Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Μέριλαντ), κατέληξαν: «Αν και οι περισσότερες μελέτες που σχετίζονται με την πυροσβεστική υπηρεσία έχουν εστιάσει την προσοχή τους σχετικά με τους κινδύνους και τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ευρήματα από την μελέτη δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τραυματισμών προκύπτουν από τη συμμετοχή σε κάποια μορφή υποχρεωτικής σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης».

Ο σκοπός της σωματικής άσκησης είναι να προετοιμάσει & να συντηρήσει ένα πυροσβέστη για να φέρει εις πέρας όλες τις εργασίες της πυρόσβεσης και της διάσωσης και να φέρει σε μια κατάσταση το άτομο αυτό να εκτελεί τα καθήκοντα του με τη μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι τραυματισμοί.
"Ως εκ τούτου, είναι κάπως παράδοξο ότι η σωματική άσκηση, η οποία έχει ως στόχο την πρόληψη τραυματισμών (και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία), είναι στην πραγματικότητα η πιο συχνή αιτία τραυματισμών.''

Μετάφραση & Ελεύθερη Απόδοση
Ρέτσιος Σ. Ιωάννης
για το Fire Rescue News

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777