10 Μαΐου 2012

Στον "αέρα" οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες !!!

Στον «αέρα» οι συμβασιούχοι

Στον «αέρα» είναι ακόμα η πρόσληψη των 2.000 συμβασιούχων πυροσβεστών (1.000 επιλαχόντες στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 1.000 μη προσληφθέντες) αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μάη. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως το «θέμα έχει τελειώσει» και αυτή τη γραμμή ακολουθούσαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ).
Ομως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει σε έγγραφό του (στις 18 Απρίλη) πως σύμφωνα με τον νόμο Πεπονή (2190/1994) απαγορεύονται οι προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο.
Αν και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οικονόμου, στις αρχές του Απρίλη είχε υποσχεθεί πως η πρόσληψή τους θα γίνει σύντομα και για οκτώ μήνες ξεκαθάρισε πως αρμόδιοι για το θέμα είναι το υπουργείο Οικονομικών και το Αρχηγείο του Σώματος. Αλλά ακόμα και αυτό το 8μηνο, δεν μπορεί να ισχύσει αφού η αντιπυρική περίοδος λήγει στα τέλη του Οκτώβρη.
Σε ό,τι αφορά τους πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, ο Αρχηγός του Σώματος, Π. Μπονάτσος, ανέφερε πως «δε θα απασχολούνται κατά τις Κυριακές, αργίες και τις νυχτερινές ώρες» και φυσικά δε θα αποστέλλονται σε εκτός έδρας περιστατικά. Παρά την πρόσληψή τους, σημειώνονται ότι τους οφείλονται 3.400 κράνη για αστικές πυρκαγιές, ισάριθμες ζώνες με τσεκούρι και ένα σετ στολών αντί για δύο που έπρεπε να είχαν πάρει.
Για τις δύο κατηγορίες των πυροσβεστών που άπτονται της αρμοδιότητας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ), φέρει μεγάλη ευθύνη η συνδικαλιστική ηγεσία που αρκέστηκε και σε αυτή την περίπτωση στις ανακοινώσεις, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που ζητούσαν κινητοποιήσεις.
Αλλωστε, τόσο στις εθνικές εκλογές του 2009 όσο και σε αυτές της 6ης Μάη, μέσα από ιστοσελίδες μελών της ΠΟΣΠΥΔ, τονιζόταν πως πρέπει να πιεστούν οι υποψήφιοι βουλευτές των μεγάλων κομμάτων για να «τελειώνει το θέμα». Σημειώνεται πως Σωματεία δε συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις - από τις λίγες που έχουν πραγματοποιήσει - για να μην πιέσουν είτε τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ στις περασμένες εκλογές.

Κοντά στους πυροσβέστες το ΚΚΕ

Κοντά στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική και στην επίλυση των αιτημάτων τους στάθηκε όλο το διάστημα το ΚΚΕ, το οποίο με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή ζήτησε την ουσιαστική κάλυψη τόσο των οργανικών κενών του Σώματος όσο και των κενών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Φλεβάρη και το Μάρτη είχε ζητήσει να δοθεί τέλος στην εργασιακή και πολιτική ομηρία των συμβασιούχων.
Μάλιστα, το ΚΚΕ έχει αναφερθεί στους 2.000 συμβασιούχους και στην ανάγκη πρόσληψής τους με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οθωνα, να απαντά πως «το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει διαβιβάσει σχετικό αίτημα για την εποχική απασχόληση και φέτος των 1.906 εποχικών πυροσβεστών στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών».
Το ΚΚΕ έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια στην ανάγκη ενός πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα είναι στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.) και είναι αντίθετο στη χρησιμοποίηση συμβασιούχων για την κάλυψη των κενών, για ορισμένο χρόνο. Το ΠΑΜΕ, που έχει συμπαρασταθεί στους αγώνες των πυροσβεστών, τους καλεί να συνειδητοποιήσουν πως τα εργασιακά τους προβλήματα είναι κοινά με των υπόλοιπων εργαζομένων και πως είναι ανάγκη να συμμετέχουν στους αγώνες του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σ.Δ: Ζητώ συγνώμη που δεν έβαλα ολόκληρο το άρθρο το οποίο όμως μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ επάνω στον σύνδεσμο στην πηγή.
Το άρθρο πιστεύω ότι μιλά για όλα και φυσικά ρίχνει και την ανάλογες ευθύνες. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι η ομοσπονδία των Συμβασιούχων ουσιαστικά είναι "ακέφαλη" αφού τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΝ είναι πλέον συμβασιούχοι αλλά Πενταετείς Πυροσβέστες.
Θα συμφωνήσω επίσης ότι οι κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από τον Μάρτιο, όπως άλλωστε γινόταν τόσα χρόνια όταν βλέπαμε να κινδυνεύει η εργασίας μας, έγιναν τον ΜΑΪΟ και ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι απλά ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο.
Το ΚΚΕ είναι από τα λίγα κόμματα, μην πω το μοναδικό τώρα, που συνεχίζει να αναδεικνύει το θέμα των Συμβασιούχων Πυροσβεστών και αυτό νομίζω ότι το αναγνωρίζουμε όλοι μας !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777