30 Ιουνίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν θέλουν άλλες γυναίκες στην Πυροσβεστική.

Για να μην μειωθεί δήθεν το «αξιόμαχό» της.
Ζητούνται αλλαγές στα κριτήρια πρόσληψης.

Λευκωσία: ΑΙΤΗΜΑ όπως περιοριστεί η πρόσληψη γυναικών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να μην μειωθεί το αξιόμαχό της, έθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής της.
Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην Υπηρεσία 64 γυναίκες από τις οποίες ελάχιστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα 174 πυροσβέστες είναι ηλικίας 51-60 ετών (άλλοι 100 βρίσκονται στα γραφεία), οπόταν το αξιόμαχό της μειώνεται.
Λόγω αυτής της κατάστασης, ο αν. διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, έθεσε θέμα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διαδικασία πρόσληψης των γυναικών.
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο ίδιος, η διαδικασία πρόσληψης στην Πυροσβεστική είναι η ίδια με αυτήν στην Αστυνομία, όμως άλλα τα καθήκοντα στο ένα Σώμα και άλλα στο άλλο.

Σε άλλες χώρες τα κριτήρια διαφέρουν αφού τα μέλη της Πυροσβεστικής πρέπει να έχουν τέτοια φυσική κατάσταση ώστε να μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες στις οποίες μπορεί να βρεθούν.

Η διεύθυνση της Υπηρεσίας επιθυμεί να εφαρμόσει ένα σύστημα ελέγχου της φυσικής κατάστασης τόσο των υποψηφίων όσο και των υπηρετούντων, ώστε να γνωρίζει κατά πόσο μπορούν να σταλούν στην πρώτη γραμμή.
Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι θα πρέπει ένας πυροσβέστης να μπορεί να μεταφέρει 33 κιλά βάρος, όσα η στολή, το κράνος, το οξυγόνο και τα υποδήματα, για να είναι ικανός να προβαίνει σε κατασβέσεις σε πολυκατοικίες, κάτι που οι γυναίκες δεν μπορούν με άνεση να το πράξουν.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα περισσότερα ιατρικά προβλήματα που υπάρχουν στην Πυροσβεστική αφορούν καρδιακά επεισόδια, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.
Πρόσφατα στάληκε σχετική επιστολή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης, Στέλιο Χειμώνα, με την οποία ζητείται η συζήτηση του θέματος, ώστε να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός που αφορά στην πρόσληψη γυναικών στην Πυροσβεστική. Ήδη έχει συγκληθεί σύσκεψη για την ερχόμενη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις.
Ο κ. Τράγκολας ξεκαθάρισε ότι η μείωση στις προσλήψεις γυναικών δεν συνιστά δυσμενή διάκριση, αφού είναι τέτοια η αποστολή της Πυροσβεστικής γι’ αυτό και απαιτείται όπως τα μέλη της έχουν καλή φυσική κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σ.Δ: Ε θα μας τρελάνουν τα Αδέλφια μας στην Κύπρο !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777