14 Φεβρουαρίου 2013

Μια ενδιαφέρουσα Συνέντευξη....


Πριν μερικές ημέρες έγινε γνωστό ότι ο νυν Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου. Από τον κ. Θεοδόση Δημακογιάννη πήραμε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όσο αφορά τον ίδιο αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου.

Αλέξης Κομνηνός: Καταρχήν συγχαρητήρια για την προαγωγή σας. Είναι η στιγμή που ονειρεύεται κάθε Αξιωματικός καριέρας στην επαγγελματική του ζωή. Ποια συναισθήματα σας διακατέχουν αυτή τη στιγμή και άραγε είχατε στο μυαλό σας ότι θα φτάνατε μέχρι εδώ (βαθμολογικά), όταν φοιτούσατε στη Σχολή;
Θεοδόσης Δημακογιάννης: Η στιγμή της προαγωγής και ειδικά σ’ αυτή του ανώτατου αξιωματικού, είναι η στιγμή που ονειρεύεται κάθε αξιωματικός που εισέρχεται στη σχολή για φοίτηση. Έτσι κι εγώ, το είχα στο μυαλό μου, εξάλλου αν δεν βάλεις ένα στόχο, τίμιο πάντα, δεν πετυχαίνεις τίποτα στη ζωή, δεν θα έχεις κάτι για να προσπαθήσεις και να κάνεις την υπέρβαση, πάντα όμως με θεμιτά μέσα, ειλικρίνεια, τιμιότητα και Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Α. Τα συναισθήματα που με διακατέχουν αυτή τη στιγμή της προαγωγής μου στα ανώτατα αξιώματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι συγκίνηση και ηθική δικαίωση για τις όσες κακουχίες (πυρκαγιές, σεισμοί, τραυματισμοί, μεταθέσεις κ.λ.π) έχω περάσει μέχρι τώρα.

Α.Κ.: Όταν σας είχε κοινοποιηθεί η μετάθεσή σας για Σάμο, γνωρίζατε μορφολογικά το νησί και πόσο καιρό σας πήρε για να «πατήσετε» τα περισσότερα μέρη του Νομού;
Θ.Δ.: Όταν μου κοινοποιήθηκε η μετάθεσή μου για Σάμο, το νησί μορφολογικά το γνώριζα μόνο «επί χάρτου». Για να πατήσω και να γνωρίσω τα περισσότερα μέρη του Νομού, μου πήρε πάνω από 4 μήνες σκληρής προσπάθειας.

Α.Κ.: Είναι αλήθεια τελικά ότι η Σάμος διαθέτει το καλύτερο εθελοντικό κίνημα ή είναι ένας μύθος; Εσείς τι έχετε διαπιστώσει;
Θ.Δ.: Είχα ακούσει ότι η Σάμος διαθέτει το καλύτερο εθελοντικό κίνημα δασοπροστασίας στη χώρα μας! Εγώ διαπίστωσα με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτό δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα και τους προτρέπω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο αυτό που κάνουν, να συνεχίσουν να είναι «κόσμημα» για το νησί όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουν και πιστέψτε με, θα είναι πολλές!!! Τους συμβουλεύω να δημιουργήσουν στεγανά για να αποτρέψουν τυχόν εισροές στο κίνημα ανθρώπων με πονηρές διαθέσεις.

Α.Κ.: Πολύ μεγάλος αγώνας για τους Πενταετείς Πυροσβέστες. Βλέπετε να έχουν και μεγαλύτερο μέλλον στο Σώμα ή είναι μια υπόσχεση για πέντε χρόνια;
Θ.Δ.: Ο αγώνας για τους Πενταετείς Πυροσβέστες ήταν μεγάλος. Εγώ βλέπω να έχουν μεγαλύτερο μέλλον στο Σώμα γιατί συμφέρει και την Πολιτεία λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας τους. Προσωπική μου συμβουλή, να προσεγγίσουν τους μόνιμους Πυροσβέστες σε νοοτροπία.

Α.Κ.: Όλοι μας βιώνουμε την οικονομική κρίση. Ένας λόγος και για τα μηχανοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά; Αυτές οι ελλείψεις μειώνουν το αξιόμαχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου;
Θ.Δ.: Όλοι μας βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση! Το Π.Σ είναι μηχανοκίνητο Σώμα και αυτή τη στιγμή, η κρίση το έχει καθηλώσει. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και κατάλληλα οχήματα!! Αυτό όμως δεν μειώνει το αξιόμαχο της Π.Υ Σάμου διότι αντισταθμίζεται από τον μεγάλο και αξιόπιστο στόλο οχημάτων που διαθέτει το εθελοντικό κίνημα, αρκεί να τους βοηθούν οι τοπικές αρχές να τα συντηρούν!!!

Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της Σάμου 

Σ.Δ: Κάτι που το λέω χρόνια είπε ο κ. Δημακογιάννης, ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ... είναι κάτι που πρέπει να κάνουν, κατά την γνώμη μου έπρεπε να το είχαν κάνει από συμβασιούχοι ακόμα, οι Πενταετείς Πυροσβέστες για να γίνουν συντομότερα "αποδεκτοί" από τους μόνιμους συναδέλφους.

Θα μου επιτρέψετε όμως κ. Δημακογιάννη να πω ότι αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται και σε ορισμένους από την άλλη πλευρά.   
Δεν νοείτε να λέμε "έχουν μέλλον γιατί συμφέρει και την Πολιτεία λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας τους," (χωρίς να λέω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής) και να μην αναφέρουμε το κυριότερο, την ΠΟΛΥΕΤΗ ΕΜΕΙΡΙΑ των συναδέλφων αυτών η οποία είναι και προς το συμφέρον της Πολιτείας - Πολιτών, αλλά και του ίδιου Σώματος.

Για την ιστορία, ο κ. Δημακογιάννης μετατίθεται στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. με έδρα το Χαλάνδρι και είναι το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777