07 Ιουνίου 2013

2ος μήνας Αντιπυρικής: Η ΠΟΕΥΠΣ καταγγέλει ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή !!!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς, υποστηρίζοντας πως «η προετοιμασία για την αντιμετώπιση (των πυρκαγιών) παρουσιάζει για μια ακόμα φορά μεγάλες ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, εξαιτίας των συνεχών περικοπών των δράσεων του Π.Σ.». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «για μια ακόμα φορά ο μηχανισμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών της χώρας θα στηριχτεί στην επαγγελματική επάρκεια του ουσιαστικά περιορισμένου και ηθικά καταρρακωμένου πυροσβεστικού προσωπικού, που θα κληθεί και πάλι προσφέροντας ατελείωτες ώρες υπερεργασίας και περίσσευμα φιλότιμου που πάντα διέθετε και επιδείκνυε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο!»    

Μάλιστα, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα καθιστούν τα δεδομένα δραματικά:    
- Οι πιστώσεις για τις δραστηριότητες του Π.Σ. έχουν υποστεί περικοπές κατά 25% σε σχέση με το περυσινό τους ύψος.    
- Τα κενά στο μόνιμο προσωπικό διαρκώς μεγαλώνουν λόγω της αποστρατείας πολλών πυροσβεστών, που βλέπουν το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο από τις συντελούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.    
- Το προσωπικό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ομαλής ενσωμάτωσης και ουσιαστικής προσφοράς στο Π.Σ., αφού οι εργασιακές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες εξαιτίας και εδώ των οικονομικών δυσχερειών

Ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων παρουσιάζεται πλέον γερασμένος. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:    
Από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Π.Σ., τα 1.245 από αυτά είναι από 10 έως 30 ετών και άνω, ενώ μόνο τα 415 είναι έως και 10 ετών! Σε αυτό το στοιχείο προστίθεται βεβαίως και η κατάσταση των ελαστικών των οχημάτων, προμήθεια των οποίων δεν έχει υπάρξει από το έτος 2007 και έκτοτε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κατά πρώτο λόγο του προσωπικού, αλλά και την γενικότερη αποτελεσματική τους λειτουργία στην αντιμετώπιση των δασικών συμβάντων!   

Ο εναέριος στόλος χαρακτηρίζεται επίσης γερασμένος, αφού από τα 21 αεροσκάφη τύπου Canadair, μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας ενώ τα υπόλοιπα 13, τα CL 215, μετρούν πάνω από 23 χρόνια ζωής, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται συχνά εξαιτίας μηχανικών βλαβών ή ακόμα και των υψηλών θερμοκρασιών! «Μετά από όλα αυτά αποτελεί ζητούμενο ο αριθμός των  αεροσκαφών που θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την εφετινή αντιπυρική περίοδο! Το ίδιο ισχύει και για την ετοιμότητα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τον ακριβή αριθμό των μισθωμένων από αυτά, ενώ αν και έχουν τεθεί μετά από 4 χρόνια σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Π.Σ., δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εκπαίδευση των πιλότων τους», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.    

Με τα παραπάνω δεδομένα να μην αμφισβητούνται, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σημειώνουν: «Οι παραπάνω ελλείψεις όπως περιγράφηκαν προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ενώ υπογραμμίζουν με έντονο τρόπο για μια ακόμα φορά, ότι το ζήτημα της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, ζήτημα εθνικής σημασίας και ως τέτοιο οφείλει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει, πλήττεται άμεσα από τις επιταγές των μνημονιακών πολιτικών και την λογική της δευτερεύουσας μάλλον αντιμετώπισής του! 
Είμαστε και εμείς με την σειρά μας υποχρεωμένοι να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου επερχόμενων μεγάλων καταστροφών, αφού το φιλότιμο του Έλληνα πυροσβέστη σίγουρα δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίσει τα κενά και τις ελλείψεις του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης της χώρας, που φοβούμαστε ότι για μια ακόμα χρονιά θα αποκαλυφτούν σε βάρος του εναπομείναντος δασικού μας πλούτου». 

ΠΗΓΗ: Attiki Press
 
Σ.Δ: Διανύουμε τον 2ο μήνα της αντιπυρικής περιόδου και δυστυχώς όπως κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια. 
Καμία μέριμνα για την αντιμετώπηση των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε έμψυχο δυναμικό.
Τα οργανικά κενά συνεχώς αυξάνονται, όπως πολύ σωστά επισημένει η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ,  με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακόμα να ενεργοποιήσει ουσιαστικά την παρ. 6 του αρθρου 15 του Ν. 3938/2011 για απορρόφηση από τον πίνακα επιλαχόντων για να καλύψει το  50% των οργανικών κενών, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες ακόμα δεν έχουν προσληφθεί και με όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν πλήξη το ηθικό των συναδέλφων, μονίμων και πενταετών πυροσβεστών.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777