29 Ιουλίου 2013

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ρόδο και Κρήτη.

ΡΟΔΟΣ
Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα και στρατιώτες έδωσαν μάχη και «κράτησαν» την πυρκαγιά στη Ρόδο – Περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στο νησί.
Δεύτερη νύχτα αγωνίας έζησε η Ρόδος καθώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κι η αλλαγή διεύθυνσης των ανέμων δημιούργησαν και πάλι δύσκολες καταστάσεις στη Νότια Ρόδο. Αν και η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο, λίγο μετά τις 2:00 το μέτωπο άρχισε να υποχωρεί και περιορίστηκε σε μικρές εστίες πάνω στις ήδη καμένες περιοχές.
Συνολικά τρία ήταν τα μεγάλα μέτωπα με τα οποία έδωσαν σκληρές μάχες οι πυροσβέστες. Το πρώτο και το πιο επικίνδυνο ήταν αυτό περιμετρικά του Βατίου. Το δεύτερο κατευθύνθηκε από το χωριό Προφύλια προς τον Άγιο Ισίδωρο ενώ το τρίτο προς την περιοχή Μεσαναγρού καίγοντας σε χαράδρες χαμηλή βλάστηση και θάμνους.
Στο νησί μετά και τις ενισχύσεις που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της επικράτειας, βρίσκονται και επιχειρούν 76 πυροσβέστες, 143 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 70 στρατιώτες, 70 εθελοντές, 28 οχήματα ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας ρίψεις νερού επιχειρούσαν 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και δύο Σινούκ.
Στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Παπαγεωργίου.
Η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου απουσίαζε και δύο αποθήκες.

Κρήτη
Δύσκολη ήταν η νύχτα και στην Κρήτη καθώς μπορεί οι ρίψεις νερού από τα δύο ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Πόμπιας στη Μεσσαρά στο Δήμο Φαιστού το απόγευμα της Κυριακής να περιόρισαν τις αναζωπυρώσεις, οι άνεμοι, όμως, που έπνεαν, παραμένουν ισχυροί και έτσι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμειναν όλη τη νύχτα σε πλήρη επιφυλακή.
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε δύσβατη περιοχή όπου και επιχειρούσαν ακατάπαυστα τα πεζοπόρα τμήματα. Αν και ακόμα ούτε αυτό το μέτωπο δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα.


Στη Σέριφο

Το μέτωπο στη Σέριφο φαίνεται πως τίθεται υπό έλεγχο. 
Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το Σάββατο, σε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Οι επίγειες δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν με 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η κατάσταση περιγράφηκε ως δραματική ειδικά σε περιοχές με εξοχικές κατοικίες, όπως το Μεγάλο Λιβάδι, όπου πολλοί έσπευσαν να απομακρυνθούν με βάρκες δια θαλάσσης από τη φωτιά.

ΠΗΓΕΣ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ & ΤΩ ΚΟΣΜΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777