18 Αυγούστου 2013

Οι ήρωες της αεροπυρόσβεσης από τη Θεσσαλονίκη.


Λίγες είναι οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας με τόση μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα όσο αυτή την που εδρεύει στην 113 Πτέρυγα Μάχης, στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Με χιλιάδες ώρες πτήσης στην πλάτη τους τα Canadair της 383 Μοίρας είναι πραγματικά ο από μηχανής Θεός για περιουσίες και ανθρώπους που κινδυνεύουν.
Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως η 383 Μοίρα, διαθέτοντας ένα από τα πιο σύγχρονα μέσα αεροπυρόσβεσης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον τομέα αλλά και για την πρόληψη μέσω των διαρκών πτήσεων που εκτελεί πάνω από τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας. Κάθε καλοκαίρι δίνει τον δικό της αγώνα και φυσικά σε όλη αυτή την μάχη με την πύρινη λαίλαπα υπάρχουν και απώλειες όπως συνέβη με τους Στοϊλίδη και Χατζούδη που βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από την συντριβή του αεροσκάφους τους, στα Στύρα Ευβοίας στις 23 Ιουλίου του 2007.

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας (giannisnikitas@gmail.com)
Φωτογραφίες Γιάννης Νικήτας, Χρήστος Οικονόμου (διοικητής 383Μ)
Η κοινωνική προσφορά της ΠΑ στον τομέα της αεροπυρόσβεσης είναι γιγαντιαία κάθε καλοκαίρι μας λέει ο μοίραρχος της 383 Χρήστος Οικονόμου, στην πρώτη του κουβέντα προς εμάς. Έχουμε περάσει την πύλη της 113 και κατευθυνόμαστε στο γραφείο του μοιράρχου όπου θα έχουμε την πρώτη μας κουβέντα για την 383Μ και την αεροπυρόσβεση. Δυστυχώς, η προβολή της ΠΑ ως προς τον καθαρά κοινωνικό της ρόλο από τα περισσότερο ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά κανάλια είχε ελάχιστη αν όχι μηδενική. Κι όμως κάθε καλοκαίρι και για να είμαστε ακριβέστεροι από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη του Οκτώβρη πληρώματα και μηχανές εργάζονται διαρκώς υπό θερμοκρασίες που οι περισσότεροι θα ήθελαν να είναι στο δροσερό δωμάτιο του κλιματιστικού ή στις αμμουδιές των ακτών μας.
ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Η ΠΑ, διαθέτοντας ένα στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών αποτελούμενο από CL-415, CL-215 και PZL M-18B, συμμετέχει κάθε χρόνο, ενεργά στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Από την έναρξη της πυροσβεστικής περιόδου την 1η Μαΐου μέχρι και το πέρας της, την 31 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη της ΠΑ επιχειρούν από τις μητρικές Μονάδες ή από καθορισμένα αεροδρόμια διασποράς όπου μετασταθμεύουν προκειμένου να βρεθούν έγκαιρα σε εστίες πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα πληρώματά τους, βρίσκονται σε ετοιμότητα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.
Παράλληλα, εκτελούνται πτήσεις περιπολίας και δασοεπιτήρησης πάνω από όλη τη χώρα για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, από πυροσβεστικά αλλά και από άλλα αεροσκάφη της ΠΑ (εκπαιδευτικά κ.λπ.), ενώ τα αεροσκάφη που εκτελούν τις διάφορες αποστολές τους, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση εντοπισμού κάποιας εστίας πυρκαγιάς. Αυτό εξασφαλίζει την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση επέμβαση από τις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην προστασία του φυσικού μας πλούτου. Επιπλέον, η ΠΑ διαθέτει προσωπικό και μέσα με σκοπό την επιτήρηση περιοχών (περιπολίες) που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών ενώ παρέχει εξειδικευμένα στελέχη και υλικά στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ defence-point

Σ.Δ: Και να φανταστείτε ότι εδώ και δυο χρόνια θέλουν να την κλείσουν !!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΜΑΣ !
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ !

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777